Manufacturing Engineering Questions & Answers – Lathe-2

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Lathe-2”.

1. Which of the following is the correct reason for keeping transverse force minimum in turning of slender rod?
a) To enhances surface finish
b) To increase productivity
c) To increase efficiency of cutting
d) To reduce undesired vibration during turning
View Answer

Answer: d
Explanation: Vibration is the major problem during turning of slandered rod due to which it is advised to keep transverse force minimum during turning of slender rod.
advertisement

2. Self centered chuck has ___ number of jaws.
a) 10
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: d
Explanation: 3-jaw chucks are also known as self centered chuck, hence they have 3 jaws.

3. During groove cutting in a lathe, by using a parting tool, which of the following forces are encountered?
a) Tangential
b) Radial
c) Tangential, Radial and Axial
d) Tangential and Radial
View Answer

Answer: c
Explanation: Radial, axial and tangential forces are encountered during groove cutting on a lathe machine.
advertisement
advertisement

4. Which of the following will give the best result for taper turning on the internal surface?
a) Using tailstock offset method
b) Using taper attachment method
c) Using form tool
d) Using compound rest method
View Answer

Answer: d
Explanation: Compound rest method is generally used for taper turning on internal surfaces.

5. Lead screw of lathe have double start thread with a pitch of 4mm. What should be the ratio of speed between lead screw and spindle for producing a single start thread of 2 mm pitch?
a) 1:2
b) 1:3
c) 1:4
d) 1:5
View Answer

Answer: c
Explanation: Number of starts and pitch of lathe is directly proportional to speed of spindle required.
Participate in Manufacturing Processes I Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. Let screw of 2mm pitch is needed to be cut on lathe machine. Lead screw of lathe has pitch of 6mm. Which of the following statement is correct?
a) Speed of lead screw> speed of spindle
b) Speed of lead screw< speed of spindle
c) Speed of lead screw=speed of spindle
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Speed of lead screw decreases in relative to speed of spindle as many times the required pitch is larger than pitch of lead screw.

7. Speed of lead screw decreases in relative to speed of spindle as many times the required pitch is larger than pitch of lead screw.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Lead screw will move axially equal to pitch of lead screw after one complete rotation of lead screw.
advertisement

8. Speed of lead screw decreases in relative to speed of spindle as many times the required pitch is smaller than pitch of lead screw.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Lead screw will move axially equal to pitch of lead screw after one complete rotation of lead screw.

9. What are thread chasers?
a) Multipoint cutting tool
b) Single point cutting tool
c) A work holding device
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Thread chasers are multipoint cutting tool used for cutting threads.
advertisement

10. Total load is distributed over all teeth when thread cutting is done using thread chaser.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Distribution of load over all teeth is the main advantage of using thread chaser for thread cutting operation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice multiple choice questions in all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.