Manufacturing Engineering Questions & Answers – Laser Beam Machining

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Laser Beam Machining”.

1. LASER stands for
a) Light amplification by stimulated emission of radiation
b) Light amplification by stimulated erosion of reaction
c) Light amplification by stimulated erosion of radiation
d) Light amplification by stimulated emission of reaction
View Answer

Answer: a
Explanation: LASER stands for light amplification by stimulated emission of radiation. LASER have a high amount of energy, which can be used to generate heat.
advertisement

2. Ruby laser is most efficient when
a) Kept cold
b) Kept hot
c) Kept at normal temperature
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Ruby laser is most efficient when it is kept cold. Ruby laser is used to produce a LASER. It generally uses chromium ions to produce LASER.

3. Time of machining in the laser beam machining process increases with
a) Decrease in power supply
b) Decrease in laser beam spot diameter
c) Increase in cutting speed
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Time of machining in the laser beam machining process is directly proportional to laser beam spot diameter. Larger the diameter, larger will be the HAZ.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Laser beam machining process can be used for
a) Conductors
b) Insulators
c) Metals
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Laser beam machining is more versatile and can be used for the metal as well as non metal. It does not require vacuum environment.

5. In laser beam machining process, as compared to other unconventional machining processes, heat affected zone is
a) Larger
b) Smaller
c) Not present
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In laser beam machining process heat affected zone have smaller area in comparison with other unconventional machining processes. It does not require vacuum environment.
advertisement

6. Which of the following is an unconventional process of machining?
a) Turning
b) Milling
c) Drilling
d) Laser beam machining process
View Answer

Answer: d
Explanation: Laser beam machining is an unconventional process of machining. It does not require vacuum environment.

7. Which of the following is a conventional process of machining?
a) Electro chemical machining
b) Electron beam machining
c) Drilling
d) Laser beam machining process
View Answer

Answer: d
Explanation: Drilling is a conventional process of machining. Laser beam machining is an unconventional process of machining.
advertisement

8. For machining of plastic material which of the unconventional process can be used effectively?
a) Electro chemical machining
b) Electron beam machining
c) Laser beam machining process
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Laser beam machining is more versatile and can be used for metal as well as non metal. In laser beam machining process heat affected zone have smaller area in comparison with other unconventional machining processes.

9. Time of cutting in laser beam machining process increases
a) With decrease in cutting speed
b) With Increase in Cutting speed
c) With increase in power
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Time of cutting in the laser beam machining process increases with a decrease in cutting speed.
advertisement

10. In laser beam machining process lens is used to
a) Deflect laser beams
b) Diverge laser beams
c) Converge laser beams
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Lens is used to converge a laser beam on a very small area.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.