Manufacturing Engineering Questions & Answers – Electrochemical Machining

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electrochemical Machining”.

1. Which of the following is un-conventional machining process?
a) Grinding
b) Milling
c) Turning
d) Electro chemical machining
View Answer

Answer: d
Explanation: Electro chemical machining is an un-conventional machining process used for large material removal from the surface using electricity generated due to chemical reactions.
advertisement

2. Which of the following is conventional machining process?
a) Electro chemical machining
b) Milling
c) Electron discharge machining
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Milling is a conventional machining process used for material removal from the surface.

3. In ECM, heavy electrical sparks are created.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Sparks are generated in EDM, by using high voltage current, for proper erosion of material.
advertisement
advertisement

4. In ECM, tool does not touch the work piece.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Tool is very near to work piece but does not touch it in ECM.

5. Which of the following is correct about ECM?
a) Erosion of metal takes place as a reverse process of electroplating
b) Thermal stresses are induced
c) Mechanical stresses are induced
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In ECM, erosion of metal takes place as reverse process of electroplating.
advertisement

6. Which of the following material cannot be machined using electro chemical machining?
a) Iron
b) Aluminum
c) Copper
d) Wood
View Answer

Answer: d
Explanation: Wood is a bad conductor of electricity and hence cannot be machined using electro chemical machining.

7. Which of the following material can be machined using electro chemical machining?
a) Iron
b) Rubber
c) Plastic
d) Wood
View Answer

Answer: a
Explanation: Iron is a good conductor of electricity and hence can be machined using electro chemical machining.
advertisement

8. Electrode gap in electro chemical machining is generally ranged from
a) 0.5 mm to 0.9 mm
b) 1.1 mm to 1.2 mm
c) 0.1 mm to 0.2 mm
d) 3.1 mm to 4.2 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: Electrode gap in electro chemical machining is generally ranged from 0.1 mm to 0.2 mm.

9. Electrolytes used in ECM must posses
a) Low electrical conductivity
b) Low chemical stability
c) High electrical conductivity
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Electrolytes used in ECM must have high electrical conductivity.
advertisement

10. Which of the following is not a function of electrolyte in ECM?
a) It completes the circuit
b) It helps in electrochemical reaction
c) It carries away heat and waste product
d) It provide non reactive environment
View Answer

Answer: d
Explanation: Electrolyte provides reactive environment for chemical reactions to takes place.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter