Manufacturing Engineering Questions & Answers – Forging Operations-2

«
»

This set of Manufacturing Science Problems focuses on “Forging Operations-2”.

1. In which forging process cross section of a bar is reduced or shaped by passing it through a pair of rolls with shaped grooves?
a) Skew rolling
b) Roll forging
c) Press forging
d) Upsetting
View Answer

Answer: b
Explanation: Roll forging is a process where round or flat bar stock is reduced in thickness and increased in length. It is performed using two cylindrical or semi-cylindrical rolls each containing one or more shaped grooves.
advertisement

2. In which of the following process a hardened punch is pressed into the surface of a block metal?
a) Upset
b) Press
c) Hubbing
d) Swaging
View Answer

Answer: c
Explanation: Hubbing is a process consists of pressing a hardened punch with a tip geometry into the surface of a block of metal.

3. Which of the following statement is not correct about coining process?
a) It is a closed die forging process
b) It is used in minting of coin, jewellery etc
c) Lubrication is not used
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Coining is a forging process which is used for the minting of coins, jewellery etc.

Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. In which of the following process radial movement of shaped died occur?
a) Upset
b) Press
c) Hubbing
d) Swaging
View Answer

Answer: d
Explanation: The swaging dies perform high frequency radial movements with short strokes. The stroke frequencies are ranging from 1,500 to 10,000 per minute depending on the machine size, with total stroke lengths of 0.2 to 5 mm. The radial movements of the dies are for most applications simultaneous.

5. In which process surface is intended with a punch in order to produce a cavity or an impression?
a) Heading
b) Hubbing
c) Piercing
d) Swaging
View Answer

Answer: c
Explanation: Piercing is a process of indenting the surface of a workpiece with a punch in order to produce a cavity or an impression. The piercing force depends on the x-sectional area and the tip geometry of punch, strength of material, and magnitude of friction at the sliding interfaces.
Take Manufacturing Processes I Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which defect occurs in drop forging due to incorrectly aligned dies?
a) Miss match
b) Misrun
c) Swell
d) Cold shut
View Answer

Answer: a
Explanation: Mismatch is caused by the misalignment of the die halves. Using mistake proofing for proper alignment for e.g. Providing half notch on upper and lower die so that at the time of alignment notch will match each other.

7. If scales are not removed from dies, then which of the following defects occur?
a) Miss match
b) Scale pits
c) Swell
d) Cold shut
View Answer

Answer: b
Explanation: The forging defects, scale pits are due to improper cleaning of forged surface. This defect generally associates with forging in open environment. It is irregular deputations on the surface of forging.
advertisement

8. Which of the following defects results due to improper forging?
a) Seams
b) Cracks
c) Laps
d) All of the Mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Seams, cracks and laps are the defect, which arises due to improper forging method.

9. To remove the scales after forging operation which of the following cleaning operation is done?
a) Pickling in acid
b) Shot peening
c) Pickling in acid & Shot peening
d) Smith forging
View Answer

Answer: c
Explanation: Scales generated after forging operations are removed by using pickling in acid method and shot peeing method.
advertisement

10. Edging and fullering operations are not used in which of the following operation?
a) Drop forging
b) Smith forging
c) Coining
d) Press forging
View Answer

Answer: d
Explanation: Edging and fullering operations are not used in press forging operation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice problems on all areas of Manufacturing Science, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.