Manufacturing Engineering Questions & Answers – Computer Integrated Manufacturing

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Computer Integrated Manufacturing”.

1. During the execution of a CNC part program block NO20 GO2 X45.0 Y25.0 R5.0 the type of tool motion will be
a) circular Interpolation – clockwise
b) circular Interpolation – counterclockwise
c) linear Interpolation
d) rapid feed
View Answer

Answer: a
Explanation: Given:-NO20 GO2 X45.0 Y25.0 R5.0
Here term X45.0 Y25.0 R5.0 will produce circular motion because radius is consider in this term and GO2 will produce clockwise motion of the tool.
advertisement

2. In an NC machining operation, the tool has to be moved from point (5, 4) to point (7, 2) along a circular path with centre at (5, 2). Before starting the operation, the tool is at (5, 4). The correct G and N codes for this motion are
a) N010GO3X7.0Y2.0I5.0J2.0
b) N010GO2X7.0Y2.0I5.0J2.0
c) N010GO1X7.0Y2.0I5.0J2.0
d) N010GOOX7.0Y2.0I5.0J2.0
View Answer

Answer: b
Explanation: Given : Initial point (5, 4), Final point (7, 2), Centre (5, 4)
So, the G, N codes for this motion are N010GO2X7.0Y2.0 15.0J2.0
where, GO2 ” Clockwise circular interpolation
X7.0Y2.0 ” Final point
I5.0J2.0 ” Centre point.

3. The tool of an NC machine has to move along a circular arc from (5, 5) to (10, 10) while performing an operation. The centre of the arc is at (10, 5). Which one of the following NC tool path command performs the above mentioned operation?
a) N010 GO2 X10 Y10 X5 Y5 R5
b) N010 GO3 X10 Y10 X5 Y5 R5
c) N010 GO1 X5 Y5 X10 Y10 R5
d) N010 GO2 X5 Y5 X10 Y10 R5
View Answer

Answer: a
Explanation: N010 “represent start the operation
GO2 “represent circular (clock wise) interpolation
X10Y10 “represent final coordinates
X5Y5 “represent starting coordinate
R5 “represent radius of the arc
So, NC tool path command is, N010 GO2 X10 Y10 X5 Y5 R5.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. NC contouring is an example of
a) continuous path positioning
b) point-to-point positioning
c) absolute positioning
d) incremental positioning
View Answer

Answer: a
Explanation: NC contouring is a continuous path positioning system. Its function is to synchronize the axes of motion to generate a predetermined path, generally a line or a circular arc.

5. Match the following:

Take Manufacturing Processes I Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement
NC code      Definition
P. M05     1. Absolute coordinate system
Q. G01     2. Dwell
R. G04     3. Spindle stop
S. G09     4. Linear interpolation

a) P-2, Q-3, R-4, S-1
b) P-3, Q-4, R-1, S-2
c) P-3, Q-4, R-2, S-1
d) P-4, Q-3, R-2, S-1
View Answer

Answer: c
Explanation: NC code Definition
P. M05 3. Spindle stop
Q. G01 4. Linear interpolation
R. G04 2. Dwell
S. G09 1. Absolute coordinate system
So, correct pairs are, P-3, Q-4, R-2, S-1.
advertisement

6. In a CNC program block, N002 GO2 G91 X40 Z40……,GO2 and G91 refer to
a) circular interpolation in counterclockwise direction and incremental dimension
b) circular interpolation in counterclockwise direction and absolute dimension
c) circular interpolation in clockwise direction and incremental dimension
d) circular interpolation in clockwise direction and absolute dimension
View Answer

Answer: c
Explanation: GO2 represent circular interpolation in clockwise direction.
G91 represent incremental dimension.

7. Numerical control ___________
a) applies only to milling machines
b) is a method for producing exact number of parts per hour
c) is a method for controlling by means of set of instructions
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: NC is a method for controlling by means of set of instructions.
CNC performs the data processing functions.
advertisement

8. Computer will perform the data processing functions in
a) NC
b) CNC
c) DNC
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: NC is a method for controlling by means of set of instructions.
CNC performs the data processing functions.

9. Control loop unit of M.C.U is always
a) a hardware unit
b) a software unit
c) a control unit
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

10. The repeatability of NC machine depends on
a) control loop errors
b) mechanical errors
c) electrical errors
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

11. Rotation about Z-axis is called
a) a-axis
b) b-axis
c) c-axis
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Rotation about X-axis is called a-axis.
Rotation about Y-axis is called b-axis.
Rotation about Z-axis is called c-axis.

12. Rotation of spindle is designated by one of the following axis:
a) a-axis
b) b-axis
c) c-axis
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

13. The linking of computer with a communication system is called
a) networking
b) pairing
c) interlocking
d) assembling
View Answer

Answer: a
Explanation: Networking is the practice of linking two or more computing devices together for the purpose of sharing data.
Pairing is the linking of computer with a communication system.
Interlocking is to fit into each other, as parts of machinery, so that all action is synchronized.

14. The process of putting data into a storage location is called
a) reading
b) writing
c) controlling
d) hand shaking
View Answer

Answer: b
Explanation: Reading is the process of copying data from a memory location.
Writing is the process of putting data into a storage location.

15. The process of copying data from a memory location is called
a) reading
b) writing
c) controlling
d) hand shaking
View Answer

Answer: a
Explanation: Reading is the process of copying data from a memory location.
Writing is the process of putting data into a storage location.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.