Manufacturing Engineering Questions & Answers – Surface Finishing Operations

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Surface Finishing Operations”.

1. Which of the following is a surface finishing operation?
a) Drilling
b) Honing
c) Milling
d) Turning
View Answer

Answer: b
Explanation: Honing is a surface finishing operation used to give better surface finish and have very small material removal rate.
advertisement

2. Which of the following is a surface finishing operation?
a) Drilling
b) Lapping
c) Milling
d) Turning
View Answer

Answer: b
Explanation: Lapping is a surface finishing operation used to give better surface finish and have very small material removal rate.

3. Which of the following process has the lowest cutting speed?
a) Drilling
b) Honing
c) Milling
d) Turning
View Answer

Answer: b
Explanation: Honing is a surface finishing operation and hence it is generally performed at low speed.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following process has the lowest cutting speed?
a) Slotting
b) Lapping
c) Milling
d) Reaming
View Answer

Answer: b
Explanation: Lapping is a surface finishing operation and hence it is generally performed at low speed.

5. Which of the following process have the lowest metal removal rate?
a) Drilling
b) Reaming
c) Milling
d) Lapping
View Answer

Answer: b
Explanation: Lapping is a surface finishing operation and hence have low metal removal rate.
advertisement

6. Which of the following process have the lowest metal removal rate?
a) Drilling
b) Reaming
c) Milling
d) Honing
View Answer

Answer: d
Explanation: Honing is a surface finishing operation and hence have low metal removal rate.

7. Which of the following is the correct grain size range of abrasive grains for honing stones?
a) 800 grit to 1000 grit
b) 5 grit to 10 grit
c) 50 grit to 60 grit
d) 80 grit to 600 grit
View Answer

Answer: d
Explanation: 80 grit to 600 grit is the correct grain size range of abrasive grains for honing stones.
advertisement

8. For practical honing conditions, cross hatch angle in degrees is generally taken in the range of
a) 20 to 40
b) 40 to 50
c) 50 to 60
d) 10 to 15
View Answer

Answer: a
Explanation: Cross hatch angle is generally taken from 20 degrees to 40 degrees.

9. During a honing process, reciprocating speed of honing tool was 9m/min with a rotary speed of 25m/min. Cross hatch angle in degrees is equal to
a) 40
b) 35
c) 30
d) 25
View Answer

Answer: a
Explanation: tan(X) = (Reciprocating speed in m/min)/ (Rotary speed in m/min). Cross hatch angle = 2*X, where ‘X’ is the cross hatch angle.
advertisement

10. During a honing process, reciprocating speed of honing tool was 9m/min with a cross hatch angle of 30 degree. Rotary speed in m/min is equal to
a) 33.58
b) 35
c) 30
d) 25.23
View Answer

Answer: a
Explanation: tan(X) = (Reciprocating speed in m/min)/ (Rotary speed in m/min). Cross hatch angle = 2*X, where ‘X is the cross hatch angle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.