Manufacturing Engineering Questions & Answers – Mechanical Testing

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mechanical Testing”.

1. Hounsfield tensometer can be used to perform __________
a) Tensile test
b) Compressive test
c) Hardness test
d) Toughness test
View Answer

Answer: a
Explanation: Hounsfield tensometer, Universal testing machine, Instron and MTS (materials testing system) are the common machine that are used to for tensile test. Hounsfield tensometer is a small machine and widely used for tensile test in research laboratories.
advertisement

2. ASTM stands for __________
a) American Society for Tensile Measurement
b) American Society for Testing and Materials
c) American Society for Tool Measurement
d) American Society for Tensile Material
View Answer

Answer: b
Explanation: ASTM stands for American Society for Testing and Materials. ASTM develops technical standards for a wide range of materials products. American Society for Tensile Measurement are used to decide various standard in tensile measurement.

3. According to ASTM standard, which of the following relation is correct about gauge length of cross section area ‘A’?
a) L = 2.51\(\sqrt{A}\)
b) L = 4.51\(\sqrt{A}\)
c) L = 2\(\sqrt{A}\)
d) L = 3.51\(\sqrt{A}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: According to ASTM standard, gauge length = 4.51\(\sqrt{A}\).
advertisement
advertisement

4. According to BS standard, which of the following relation is correct about gauge length of cross section area ‘A’?
a) L = 2.51\(\sqrt{A}\)
b) L = 4.51\(\sqrt{A}\)
c) L = 4\(\sqrt{A}\)
d) L = 3.51\(\sqrt{A}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: According to BS standard, gauge length = 4\(\sqrt{A}\), where A denotes the cross section area of specimen used under testing.

5. According to DIN standard, which of the following relation is correct about gauge length of cross section area ‘A’?
a) L = 12.51\(\sqrt{A}\)
b) L = 14.51\(\sqrt{A}\)
c) L = 4\(\sqrt{A}\)
d) L = 11.2\(\sqrt{A}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: According to DIN standard, gauge length=11.2\(\sqrt{A}\), where A denotes the cross section area of specimen used under testing.
advertisement

6. Mohs hardness test has a scale range of _________
a) 1 to 10
b) 100 to 200
c) 1 to 1000
d) 1 to 3000
View Answer

Answer: a
Explanation: Mohs hardness scale was developed by “Frederich Mohs” in 1822, which is a chart that denotes relative hardness of the various materials (1-softest to 10-hardenst). According to Mohs scale, diamond is the hardest material and talc is the softest material.

7. Brinell hardness test has a scale range of _________
a) 0 to 10
b) 100 to 200
c) 0 to 1000
d) 0 to 3000
View Answer

Answer: d
Explanation: Brinell hardness test has a scale range of 0 to 3000. Brinell hardness number of soft irons is ranges from 67 to 500.
advertisement

8. Rockwell hardness test has a scale range of _________
a) 0 to 10
b) 100 to 200
c) 0 to 1000
d) 0 to 3000
View Answer

Answer: c
Explanation: Rockwell hardness test has a scale range of 0 to 1000. It is used to measure the hardness of a specimen.

9. Vickers hardness test has a scale range of _____________
a) 0 to 10
b) 100 to 200
c) 0 to 1000
d) 0 to 3000
View Answer

Answer: d
Explanation: Vickers hardness test has a scale range of 0 to 3000. It is used to measure the hardness of a specimen.
advertisement

10. Brinell Hardness Number (BHN) for soft iron is between _____________
a) 1000-2000
b) 227-857
c) 67-500
d) 0-10
View Answer

Answer: c
Explanation: Brinell hardness number (BHN) of soft iron ranges from 67 to 500.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter