Manufacturing Engineering Questions & Answers – Milling Operations-1

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Milling Operations-1”.

1. Which of the following milling operation can be used for machining a flat surface, parallel to the axis of cutter?
a) Slab milling
b) Face milling
c) Angular milling
d) Form milling
View Answer

Answer: a
Explanation: Slab milling operation can be used for machining a flat surface, parallel to the axis of cutter. It uses face cutters.
advertisement

2. Which of the following milling operation can be used for machining of flat surface which is the right angle to the axis of cutter?
a) Slab milling
b) Face milling
c) Angular milling
d) Form milling
View Answer

Answer: b
Explanation: Face milling operation can be used for machining a flat surface, perpendicular to the axis of cutter. It may use periphery cutters or face cutters.

3. Which of the following milling operation can be used for machining of flat surface which is at some angle to the axis of cutter?
a) Slab milling
b) Face milling
c) Angular milling
d) Form milling
View Answer

Answer: c
Explanation: Angular milling operation can be used for machining a flat surface, which is at some angle to the axis of cutter.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following milling process is used for machining of irregular shapes?
a) Slab milling
b) Face milling
c) Angular milling
d) Form milling
View Answer

Answer: d
Explanation: Form milling operation can be used for machining Irregular surface. It uses special form cutters.

5. Which of the following milling process is used for machining of two parallel vertical surface of a job simultaneously?
a) Key way milling
b) Groove milling
c) Gang milling
d) Straddle milling
View Answer

Answer: d
Explanation: Straddle milling operation can be used for machining of two parallel vertical surface of a job simultaneously.
Take Manufacturing Processes I Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which of the following milling process is used for machining of a number of flat horizontal and vertical surfaces simultaneously using more than two cutters at the same time mounted on common arbor?
a) Key way milling
b) Groove milling
c) Gang milling
d) Straddle milling
View Answer

Answer: c
Explanation: Gang milling uses multiple cutters. All the cutter works simultaneously during the milling operation.

7. Which of the following milling operation can be used for producing grooves in work piece?
a) Key way milling
b) Groove milling
c) Gang milling
d) Straddle milling
View Answer

Answer: b
Explanation: Groove milling can be used for producing grooves in work piece.
advertisement

8. Which of the following operation can be used for parting of work piece in two pieces?
a) Key way milling
b) Groove milling
c) Saw milling
d) Straddle milling
View Answer

Answer: c
Explanation: Saw milling can be used for parting off operations. It uses special milling cutters.

9. In which of the following milling cutters, power requirement will increase slightly?
a) Negative rake angle tool
b) Positive rake angle tool
c) Both positive and negative rake angle tool
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Power requirement for positive rake angle tool is generally more than negative rake angle tool.
advertisement

10. Which of the following cutter can be used for finishing off previously milled slot?
a) Key way milling cutter
b) Dovetail milling cutter
c) Saw milling cutter
d) Slitting milling cutter
View Answer

Answer: b
Explanation: Dovetail milling cutters are used for finishing previously milled slots.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.