Manufacturing Engineering Questions & Answers – Shearing Operations

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Shearing Operations”.

1. Punching a number of holes in a sheet is known as?
a) Perforating
b) Parting
c) Notching
d) Lancing
View Answer

Answer: a
Explanation: Punching a number of holes in a sheet is known as perforating. Removing the pieces from the edge in shearing operation is known as notching.

2. Shearing the sheet into two or more pieces is known as?
a) Perforating
b) Parting
c) Notching
d) Lancing
View Answer

Answer: b
Explanation: Parting involves cutting a sheet metal strip by a punch with two cutting edges that match the opposite sides of the blank.

3. Removing the pieces from the edge in shearing operation is known as?
a) Perforating
b) Parting
c) Notching
d) Lancing
View Answer

Answer: c
Explanation: Notching is a shearing process during which a metal scrap piece is removed from the outside edge of a metal workpiece. Notching is typically a manually operated, low-production process.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Leaving a tab without removing any material is known as?
a) Perforating
b) Parting
c) Notching
d) Lancing
View Answer

Answer: d
Explanation: The process of creating a partial cut in the sheet, so that no material is removed. The material is left attached to be sent and form a shape, such as a tab, vent, or louver is termed as lancing.

5. Moving a small straight punch up and down rapidly into a die is done by a process known as?
a) Perforating
b) Parting
c) Nibbling
d) Lancing
View Answer

Answer: c
Explanation: Moving a small straight punch up and down rapidly into a die is done by a process known as nibbling. Leaving a tab without removing any material is known as lancing.

6. As the thickness of sheet is increased the clearance needed will also?
a) Increase
b) Decrease
c) No effect
d) First decreases and then increase
View Answer

Answer: a
Explanation: As the thickness of sheet is increased the clearance needed will also increase. Clearance needed is directly proportional to thickness of sheet.

7. Bevelling is particularly suitable for shearing of?
a) Thin blanks
b) Thick blanks
c) Very thin blanks
d) Medium thin blanks
View Answer

Answer: b
Explanation: Beveling is particularly suitable for shearing of thick blanks.
advertisement

8. Which of the following is a type of die?
a) Simple dies
b) Progressive dies
c) Compound die
d) All of the Mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the above options are correct. In investment casting process molten wax is used for pattern making. It is a costly process but have a very good dimensional accuracy.

9. Which of the following die can perform multiple operations such as blanking, punching, notching etc.?
a) Simple dies
b) Progressive dies
c) Compound die
d) Impact dies
View Answer

Answer: b
Explanation: Progressive die can perform multiple operations such as blanking, punching, notching etc. In investment casting process molten wax is used for pattern making. It is a costly process but have a very good dimensional accuracy.
advertisement

10. As the clearance increases, the punch force required?
a) Decreases
b) Increases
c) Remains same
d) First increases and then decreases
View Answer

Answer: a
Explanation: As the clearance increases, the punch force required decreases. As the thickness of sheet is increased the clearance needed will also increase. Clearance needed is directly proportional to thickness of sheet.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.