Chemistry Questions and Answers – Uses of Aluminium, Copper, Zinc and Iron

«
»

This set of Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Uses of Aluminium, Copper, Zinc and Iron”.

1. Which metal is used for galvanising iron?
a) Brass
b) Zinc
c) Copper
d) Aluminium
View Answer

Answer: b
Explanation: Zinc is used for galvanising iron to protect it from corrosion. Galvanisation is a process of applying a protective zinc coating on iron or steel to prevent it from rusting. The most common method in galvanising is hot-dip method.
advertisement

2. Zinc dust is used as a reducing agent in the manufacture of paints.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, zinc dust is a strong reducing agent used in the laboratory. It is also used in the manufacturing of drugs. It is used as a precipitant for many metals like copper, iron, aluminium to purify the solution containing metals.

3. Which of the following metals is a good conductor of electricity and conducts electricity twice as much as the other elements?
a) Fe
b) Cu
c) Hg
d) Al
View Answer

Answer: d
Explanation: Aluminium is light, cheapmetal and good conductor electricity and resists corrosion. It conducts electricity twice as that of copper. It is used for making transmission cables and for winding the moving coil of dynamos or motor.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. In thermite process, what is the reducing agent used?
a) C
b) Zn
c) Na
d) Al
View Answer

Answer: d
Explanation: Thermite process proceeds via a thermite reaction. Thermite reaction involves the oxidation of the metal aluminium by the oxide of another metal, usually iron oxide. In this reaction, since aluminium is the element being oxidised, it acts as a reducing agent.

5. What type of extraction is the carbon monoxide reduction process used for?
a) Cu
b) Ag
c) Fe
d) Sn
View Answer

Answer: c
Explanation: The reduction of the ore. At the high temperature at the bottom of the furnace, carbon dioxide reacts with carbon to produce carbon monoxide. It is the carbon monoxide which is the main reducing agent in the furnace. In the hotter parts of the furnace, the carbon itself also acts as a reducing agent.
advertisement

6. Which of the following is present in aluminium bronze alloy?
a) Bronze
b) Copper
c) Brass
d) Iron
View Answer

Answer: b
Explanation: Aluminium bronze is an alloy made up of aluminium and copper. Its percentage composition is 95% of aluminium and 5% of copper. It is mainly used for making coins. It is a light strong alloy with golden lustre and resistant to corrosion.

7. In invar, what is the composition of iron and nickel?
a) Fe-64%, Ni-36%
b) Ni-68%, Fe-32%
c) Fe-36%, Ni-64%
d) Fe-62%, Ne-38%
View Answer

Answer: a
Explanation: Invar (FeNe36) is an alloy of steel which is a combination of iron and nickel. It’s percentage of the composition is 64% of Iron and 36% of Nickel. It’s mainly used for making watches. It has practically no coefficient of expansion.
advertisement

8. What is the name of the alloy of copper called which contains a composition of 30-35% of zinc?
a) Bronze
b) Duralumin
c) Magnalium
d) Brass
View Answer

Answer: d
Explanation: Brass is an alloy of copper which contains 60% of copper and 40% of zinc. It is highly ductile in nature, corrosion resistant and is mainly used for making parts of machinery and condenser tubes. It is also used for making utensils.

9. Cast iron is the most important form of iron.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Cast iron is the most important form of iron because of it’s resistance to abrasion and indentation, the ability to absorb energy and the ability to deform without fracture and the ability to return to original dimension after being deformed.
advertisement

10. Which metal is used for making water and steam pipes?
a) Zinc
b) Aluminium
c) Copper
d) Iron
View Answer

Answer: c
Explanation: Copper is used because of its high thermal conductivity. This is higher than all other metals except silver, a precious metal. Copper has a 60% better thermal conductivity rating than aluminium and a 3,000% better rating than stainless steel.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice all areas of Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.