Manufacturing Engineering Questions & Answers – Geometry of Twist Drills-2

«
»

This set of Manufacturing Engineering Questions for entrance exams focuses on “Geometry of Twist Drills”.

1. Small part of conical surface of a point which is grounded to provide relief near the cutting edge in twist drills is known as
a) Lip clearance
b) Face
c) Flute
d) Flank
View Answer

Answer: a
Explanation: Lip clearance is a Small part of conical surface of a point which is grounded to provide relief near the cutting edge.
advertisement

2. In twist drills, curved surface of flute near the lip is known as
a) Lip clearance
b) Face
c) Flute
d) Flank
View Answer

Answer: b
Explanation: Face is the curved surface of flute near the lip. Lip clearance is a Small part of conical surface of a point which is grounded to provide relief near the cutting edge.

3. In twist drills helical grooves in the body of drill are called
a) Lip clearance
b) Face
c) Flute
d) Flank
View Answer

Answer: c
Explanation: Flutes are grooves in the body of a drill. These grooves are helical in shape. They provide passage for chip flow.

4. Which of the following part of twist drill is responsible for making chips curl and provide passage for chip flow?
a) Lip clearance
b) Face
c) Flute
d) Flank
View Answer

Answer: c
Explanation: Flutes are grooves in the body of a drill. These grooves are helical in shape. They provide passage for chip flow.

5. In twist drills, curved surface on either side of dead centre, confined between lip on its on its one side and face of the flute on its other side is called
a) Lip clearance
b) Face
c) Flute
d) Flank
View Answer

Answer: d
Explanation: Flank is on either side of dead centre. Curved surface on either side of dead centre, confined between lip on its on its one side and face of the flute on its other side is called flank.
advertisement

6. Which of the following separate flute from each other in twist drills?
a) Web
b) Chisel edge corner
c) Outer corner
d) Neck
View Answer

Answer: a
Explanation: Web is a central metal column and separates flutes.

7. In twist drills, chisel edge and lip intersect at
a) Web
b) Chisel edge corner
c) Outer corner
d) Neck
View Answer

Answer: b
Explanation: Chisel edge corner is the point where chisel edge and lip intersects.

8. In twist drills, face and flank intersect at a corner at the extreme of dead centre, that corner is known as
a) Web
b) Chisel edge corner
c) Outer corner
d) Neck
View Answer

Answer: c
Explanation: At outer corner face and flak intersects. Face and flank intersect at corner at the extreme of dead centre, that corner is known as outer corner.

9. Which of the following part of twist drill separates body from shank?
a) Web
b) Chisel edge corner
c) Outer corner
d) Neck
View Answer

Answer: d
Explanation: Neck separates body and shank.

10. In twist drills, end of tapered shank is attached to
a) Web
b) Chisel edge corner
c) Outer corner
d) Tang
View Answer

Answer: d
Explanation: Tang is a flat portion with rectangular cross section provided at the end of shank.
advertisement

11. In twist drills, Edge formed by an intersection of body clearance and flute is known as
a) Web
b) Chisel edge corner
c) Heel
d) Neck
View Answer

Answer: c
Explanation: Heel is an edge formed by an intersection of body clearance and flute.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering for entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn