Manufacturing Engineering Questions & Answers – Grinding-2

«
»

This set of Advanced Manufacturing Engineering Questions & Answers focuses on “Grinding-2”.

1. Which of the following grinding wheel specified in ISO designation will represent Vitrified bond?
a) Z 46 K 5 E 17
b) C 600 K 5 B 17
c) C 8 K 5 R 17
d) A 80 K 5 V 17
View Answer

Answer: d
Explanation: Fifth place of ISO designation of the grinding wheel represents a type of bond and “V” represents Vitrified bond type.
advertisement

2. Grinding wheel specified as “C 8 K 5 R 17” in ISO designation. What is the type of bond present in grinding wheel?
a) Vitrified
b) Rubber
c) Shellac
d) Epoxy
View Answer

Answer: b
Explanation: Fifth place of ISO designation of the grinding wheel represents a type of bond and “R” represents rubber.

3. Which of the following grinding wheel specified in ISO designation will represent Resin bond?
a) Z 46 K 5 E 17
b) C 600 K 5 B 17
c) C 8 K 5 R 17
d) A 80 K 5 V 17
View Answer

Answer: b
Explanation: Fifth place of ISO designation of the grinding wheel represents the type of bond and “B” represents resin bond.
advertisement
advertisement

4. Which of the following grinding wheel specified in ISO designation will represent Shellac bond?
a) Z 46 K 5 E 17
b) C 600 K 5 B 17
c) C 8 K 5 R 17
d) A 80 K 5 V 17
View Answer

Answer: a
Explanation: Fifth place of ISO designation of the grinding wheel represents a type of bond and “E” represents shellac.

5. Grinding wheel specified as “A 8 K 5 P 17” in ISO designation. What is the type of bond present in grinding wheel?
a) Vitrified
b) Rubber
c) Shellac
d) Epoxy
View Answer

Answer: d
Explanation: Fifth place of ISO designation of the grinding wheel represents a type of bond and “P” represents rubber.
advertisement

6. Which of the following will not have open structure?
a) A 46 K 5 B 17
b) C 600 K 8 B 17
c) C 8 K 5 9 17
d) A 80 K 10 B 17
View Answer

Answer: a
Explanation: Fourth place of ISO designation of the grinding wheel represents Structure and “5” comes under dense structure.

7. Which of the following has open structure?
a) A 46 K 5 B 17
b) C 600 K 8 B 17
c) C 8 K 5 3 17
d) A 80 K 4 B 17
View Answer

Answer: b
Explanation: Fourth place of ISO designation of the grinding wheel represents Structure and “8” comes under open structure.
advertisement

8. A grinding wheel is specified as “C 10 K 8 R 17”. Which of the following is correct about this grinding wheel?
a) Very fine grains
b) Open structure
c) Aluminum oxide abrasive
d) Coarse grain
View Answer

Answer: b
Explanation: Fourth place of ISO designation of the grinding wheel represents Structure and “8” comes under open structure.

9. A grinding wheel is specified as “A 5 K 5 R 17”. Which of the following is correct about this grinding wheel?
a) Very fine grains
b) Open structure
c) Aluminum oxide abrasive
d) Coarse grain
View Answer

Answer: c
Explanation: First place of ISO designation of the grinding wheel represents grain type and “A” represents aluminum oxide.
advertisement

10. A grinding wheel is specified as “C 5 K 5 R 17”. Which of the following is correct about this grinding wheel?
a) Very fine grains
b) Open structure
c) Rubber bond
d) Coarse grain
View Answer

Answer: c
Explanation: Fifth place of ISO designation of the grinding wheel represents a type of bond and “R” represents rubber.

11. A grinding wheel is specified as “A 8 K 5 P 17”. Which of the following is correct about this grinding wheel?
a) Very fine grains
b) Open structure
c) Rubber bond
d) Coarse grain
View Answer

Answer: d
Explanation: ‘8’ represents grain size, which is coarse.

12. Friability of grinding wheel is associated to
a) Hardness
b) Fracture
c) Size
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Friability is the ability to fracture under pressure so that when cutting edge become dull, the grain breaks off and exposes new grains which are sharp.

13. With time, grinding wheel starts rubbing work piece instead of cutting, due to a decrease in sharpness. This phenomenon is known as
a) Loading
b) Glazing
c) Dressing
d) Trueing
View Answer

Answer: b
Explanation: Glazing occurs when grinding wheel starts rubbing work piece instead of cutting.

14. Loss in the sharpness of grinding wheel due to the presence of chips in gaps of grains is termed as
a) Loading
b) Glazing
c) Dressing
d) Trueing
View Answer

Answer: a
Explanation: Loading decrease sharpness of grinding wheel, when foreign material comes in between free space of wheel.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice advanced questions on all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.