Manufacturing Engineering Questions & Answers – Abrasive jet Machining

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Abrasive jet Machining”.

1. Which of the following is an unconventional process of machining?
a) Milling
b) AJM
c) Drilling
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: AJM stands for abrasive jet machining and it is an unconventional process of machining.

advertisement

2. Abrasive jet machining process can be used for
a) Conductors
b) Insulators
c) Metals
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Abrasive jet machining is more versatile and can be used for the metal as well as non metal.

3. Which of the following is a conventional process of machining?
a) Electro chemical machining
b) Electron beam machining
c) Drilling
d) Abrasive jet machining
View Answer

Answer: c
Explanation: Drilling is a conventional process of machining.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. For machining of plastic material which of the unconventional process can be used effectively?
a) Electro chemical machining
b) Electron beam machining
c) Abrasive jet machining
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Abrasive jet machining is more versatile and can be used for the metal as well as non metal.

5. Metal removal rate in abrasive jet machining increases with
a) Increase in abrasive flow rate
b) Decrease in abrasive flow rate
c) Decrease in grain size of abrasives
d) Increase in grain size of abrasives
View Answer

Answer: a
Explanation: Metal removal rate in abrasive jet machining increases with increase in abrasive flow rate. But after certain limit, erosion in nozzle become larger and velocity of grains become smaller.
advertisement

6. Metal removal rate in abrasive jet machining increases with
a) Increase in abrasive flow rate but decreases beyond a certain limit
b) Decrease in abrasive flow rate
c) Increase in grain size of abrasives
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: MRR is directly proportional to grain size.

7. Metal removal rate in abrasive jet machining increases with
a) Increase in standoff distance but decreases beyond a certain limit
b) Decrease in abrasive flow rate
c) Decrease in grain size in grain size of abrasives
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: MRR is directly proportional to standoff distance up to certain limit. After certain limit, kinetic energy of abrasives starts decreasing.
advertisement

8. Metal removal rate in abrasive jet machining increases with
a) Increase in gas pressure
b) Decrease in abrasive flow rate
c) Decrease in gas pressure
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: MRR is directly proportional to gas pressure.

9. Mixing ratio in abrasive jet machining is defined as a ratio of
a) Mass flow rate of abrasive to mass flow rate of gas
b) Mass flow rate of gas to mass flow rate of abrasive
c) Velocity of gas to velocity of abrasive
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Mixing ratio in abrasive jet machining is defined as a ratio of mass flow rate of abrasive to mass flow rate of gas.
advertisement

10. High abrasive flow rate decreases the life of nozzle in the abrasive machining process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to high velocity, erosion starts in a nozzle which further decreases its life.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.