Manufacturing Engineering Questions & Answers – Jigs and Fixtures

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Jigs and Fixtures”.

1. With the use of Jigs and fixture total cost of production
a) Increases
b) Decreases
c) Remains same
d) Jigs are not used in any production process
View Answer

Answer: b
Explanation: Total cost of production decreases with the use of jigs and fixture. Jigs are holding device and fixture are generally used for the bigger work piece.
advertisement

2. With the use of Jigs and fixture rate of production will
a) Increase
b) Decrease
c) Remains same
d) Jigs are not used in any production process
View Answer

Answer: a
Explanation: Total production increase with the use of jigs and fixture. Jigs are holding device and fixture are generally used for the bigger work piece.

3. Jigs and fixture increases the accuracy of the parts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Accuracy of parts increases by use of jigs and fixture. Jigs are holding device and fixture are generally used for the bigger work piece.
advertisement
advertisement

4. Jigs And fixture are used to provide interchangeability.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Interchangeability of parts increases by use of jigs and fixture. Jigs are holding device and fixture are generally used for the bigger work piece.

5. With the use of Jigs and fixture quality control expenses will
a) Reduce
b) Increases
c) Jigs and fixture are not used in any production process
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Jigs and fixture increase accuracy. Jigs are holding device and fixture are generally used for bigger work piece. Interchangeability of parts increases by use of jigs and fixture.
advertisement

6. With the use of Jigs and fixture
a) Labour cost decreases
b) Labour cost increases
c) Labour cost decreases
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Less skilled labour required. Interchangeability of parts increases by use of jigs and fixture. Jigs and fixture increases accuracy. Jigs are holding device and fixture are generally used for bigger work piece.

7. Which of the following is not correct about fixture?
a) It is used to hold the work
b) It is used to position the work the work
c) It assures high accuracy of parts
d) It is used to guide the cutting tool
View Answer

Answer: d
Explanation: Fixture do not guide cutting tool. jigs and fixture increases accuracy. Jigs are holding device and fixture are generally used for bigger work piece.
advertisement

8. Which of the following is not correct about jig?
a) It is used to hold the work
b) It is used to position the work the work
c) It is used to guide the cutting tool
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All of the mentioned are correct about jigs. Jigs and fixture increases accuracy. Jigs are holding device and fixture are generally used for bigger work piece.

9. In which of the following operation jigs are preferred over fixture?
a) Drilling
b) Turning
c) Milling
d) Grinding
View Answer

Answer: a
Explanation: Jigs and fixture increases accuracy. Jigs are holding device and fixture are generally used for bigger work piece. Jigs are preferred over fixture in drilling because they also help in guidance of tool.

advertisement

10. Number of degree of freedom of a workpiece in space is equal to
a) 10
b) 12
c) 14
d) 16
View Answer

Answer: b
Explanation: Work piece has 16 degree of freedom. It can have 16 different movements.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.