Manufacturing Engineering Questions & Answers – Introduction to Lathe

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Introduction to Lathe”.

1. End of the work piece can be supported by using
a) Headstock
b) Tailstock
c) Tool Post
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Tailstock is used to support the end of the work piece in a lathe machine.
advertisement

2. Which of the following position of tumbler gear lever set will move carriage towards headstock of the lathe?
a) Up
b) Middle
c) Down
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Tumbler gear lever in up position moves the carriage towards the headstock in a lathe machine.

3. Which of the following can be used to reverse the direction of lead screw relative to the direction of spindle movement?
a) Speed lever
b) Feed Lever
c) Tumbler gear lever
d) Friction clutch
View Answer

Answer: c
Explanation: Tumbler gear lever is used to reverse the direction of lead screw relative to the direction of spindle movement in lathe machine.

Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following arrangement is used in the movement of carriage along the ways?
a) Rack and pinion
b) Spindle mechanism
c) Crank and slotted lever mechanism
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Rack and pinion mechanism is used in movement of carriage by flywheel. Rack is gear of finite diameter.

5. Which of the following have a live centre?
a) Tail stock
b) Headstock
c) Tool post
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Head stock has live centre and it is called live because spindle rotates here and is not at rest during machining.
advertisement

6. Which of the following is also known as Puppet head?
a) Headstock
b) Tailstock
c) Tool Post
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Tailstock is also known as puppet head. It is at the back part of lathe machine.

7. Which of the following part of lathe slides along bed ways?
a) Cross slide
b) Saddle
c) Compound rest
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Saddle slides along bed ways in lathe machine during the process of machining.
advertisement

8. Which of the following part of lathe move in a direction normal to the axis of spindle?
a) Cross slide
b) Saddle
c) Compound rest
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Cross slide move in a direction normal to the axis of spindle during the process of machining in lathe machine.

9. Which of the following is used to give power feed during cutting of threads?
a) Rack and pinion
b) Planer mechanism
c) Quick return mechanism
d) Using spilt nut
View Answer

Answer: d
Explanation: Split nut are used to engage lead screw to give power feed in lathe during the process of machining in lathe machine.
advertisement

10. Which of the following serves as a housing for driving pulley, and back gears?
a) Headstock
b) Tailstock
c) Tool Post
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Headstock has driving pulleys and back gears in lathe machine. Headstock also carries spindle and chuck for holding the work piece.

11. The tail stock set over required to turn a taper on the entire length of a workpiece having diameters D and d is
a) D – d/2L
b) D – d/L
c) D – d/2
d) D – d
View Answer

Answer: b
Explanation: None

12. For turning internal tapers, the suitable method is
a) by a form tool
b) by setting over the tail stock
c) by a taper turning attachment
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None

13. The tail stock set over method of taper turning is preferred for
a) internal tapers
b) small tapers
c) long slender tapers
d) steep tapers
View Answer

Answer: c
Explanation: None

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.