Manufacturing Engineering Questions & Answers – Milling Methods

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Milling Methods”.

1. In which of the following milling method cutters rotate in direction opposite to that in which work is fed?
a) Up milling
b) Climb milling
c) Down milling
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In up milling cutters rotate in the direction opposite to that in which work is fed.
advertisement

2. In which of the following milling method chip thickness increase gradually?
a) Up milling
b) Climb milling
c) Down milling
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In up milling chip thickness increase gradually whereas in down milling chip thickness decreases gradually.

3. In which of the following milling method chip thickness decrease gradually?
a) Up milling
b) Conventional milling
c) Down milling
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In down milling, chip thickness decreases gradually whereas in up milling chip thickness increase gradually.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. In which of the following milling method chip thickness is nearly zero at the start of cut?
a) Up milling
b) Climb milling
c) Down milling
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In up milling, chip thickness increases gradually from zero at the start of cut to the maximum value at the end.

5. In which of the following milling method chip thickness is maximum at the end of cut?
a) Up milling
b) Climb milling
c) Down milling
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In up milling chip thickness increase gradually whereas in down milling chip thickness decreases gradually.
advertisement

6. In which of the following milling method chip thickness is nearly zero at the end of cut?
a) Up milling
b) Conventional milling
c) Down milling
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In down milling chip thickness decrease gradually from maximum at the start of cut to the zero at the end.

7. Which of the following will result in best surface finish of job?
a) Up milling
b) Conventional milling
c) Down milling
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Down milling gives better surface finish than up milling. In down milling chip thickness decrease gradually from maximum at the start of cut to the zero at the end.
advertisement

8. In which of the following methods work piece will have a tendency to be pulled up?
a) Up milling
b) Climb milling
c) Down milling
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In up milling cutters rotate in the direction opposite to that in which work is fed. Upward force is acted on work piece by tool.

9. In which of the following methods of milling there would be less radial pressure on the arbor?
a) Up milling
b) Conventional milling
c) Down milling
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Down milling generates less radial pressure. In down milling, chip thickness decrease gradually from maximum at the start of cut to the zero at the end.
advertisement

10. Which of the following milling operation will require lower force of cut?
a) Up milling
b) Climb milling
c) Down milling
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In up milling large force is generated due to the opposite motion of tool and work piece. In up milling chip thickness increase gradually whereas in down milling chip thickness decreases gradually.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.