Manufacturing Engineering Questions & Answers – Metrology-1

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Metrology-1”.

1. Maximum deviation in size of shaft or hole is known as
a) Tolerance
b) Fundamental deviation
c) Clearance
d) Interference
View Answer

Answer: a
Explanation: Tolerance is the maximum deviation in size of shaft or hole.
advertisement

2. Nearest deviation between hole and shaft from the basic value is known as
a) Tolerance
b) Fundamental deviation
c) Clearance
d) Interference
View Answer

Answer: b
Explanation: Tolerance is the maximum deviation in size of shaft or hole.

3. When size of the smallest hole is more than size of biggest shaft then it is
a) Clearance fit
b) Interference fit
c) Transition fit
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When size of the smallest hole is more than size of biggest shaft then it is clearance fit.
advertisement
advertisement

4. Value of minimum clearance is given by
a) Size of smallest hole – size of biggest shaft
b) Size of smallest hole + size of biggest hole
c) Size of smallest shaft – size of biggest shaft
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Minimum clearance is the difference between size of smallest hole and size of biggest shaft.

5. Value of maximum clearance is given by
a) Size of smallest hole – size of biggest hole
b) Size of smallest shaft + size of biggest hole
c) Size of smallest shaft – size of biggest shaft
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Maximum clearance is given by sum of size of biggest hole and smallest shaft.
advertisement

6. When size of smallest shaft is more than size of biggest hole then it is
a) Clearance fit
b) Interference fit
c) Transition fit
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: When size of smallest shaft is more than size of biggest hole then it is interference fit.

7. Value of maximum Interference is given by
a) Size of smallest hole – size of biggest shaft
b) Largest of shaft size hole – smallest hole size
c) Size of smallest shaft – size of biggest shaft
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Maximum Interference is the difference between size of largest haft size and smallest hole size.
advertisement

8. Value of minimum interference is given by
a) Size of smallest hole – size of biggest hole
b) Size of smallest shaft + size of biggest hole
c) Size of smallest shaft – size of biggest hole
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Minimum interference is the difference between size of smallest shaft and size of biggest hole.

9. For manufacturing of a certain amount of hole, maximum hole size was found to be 50.14 mm and minimum hole size was found to be 49.98. Tolerance in mm will be
a) 0.12
b) 0.13
c) 0.16
d) 0.20
View Answer

Answer: c
Explanation: Tolerance is the maximum deviation in size of shaft or hole.
advertisement

10. In manufacturing of hole and shaft, maximum shaft diameter was 49.88 mm and minimum hole diameter was found to be 49.94 mm. It is a
a) Clearance fit
b) Interference fit
c) Transition fit
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When size of smallest hole is more than size of biggest shaft then it is clearance fit.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.