Manufacturing Engineering Questions & Answers – Welding Basics-1

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Welding Basics-1”.

1. Pinch effect in welding is the result of?
a) Electromagnetic forces
b) Electrostatic forces
c) Magnetic forces
d) Electric forces
View Answer

Answer: a
Explanation: Pinch effect in welding gives narrow and long flame which is concentrated on the desired part and is achieved by an induction coil, which results in electromagnetic forces.
advertisement

2. The junction between weld face and base metal is known as?
a) Throat
b) Toe
c) Root
d) Puddle
View Answer

Answer: b
Explanation: The junction of the weld face and the base metal is known as ‘toe’. For a better weld, the junction should be as small as it can be in size.

3. The junction between two workpieces and weld face is known as?
a) Throat
b) Toe
c) Root
d) Puddle
View Answer

Answer: a
Explanation: The throat of a weld is the distance from the centre of the face to the root of the weld. Typically, the depth of the throat should be at least as thick as the thickness of the metal we are welding.

advertisement
advertisement

4. The portion at which two workpieces are at the nearest distance is called?
a) Throat
b) Toe
c) Root
d) Puddle
View Answer

Answer: c
Explanation: The weld root is the point at which the back of a weld intersects with the base metal surfaces. It determines the weld penetration and fusion to form a rigid joint.

5. The portion of weld joint that is melted by the heat of melting is called as ______________
a) throat
b) toe
c) root
d) puddle
View Answer

Answer: d
Explanation: The arc spot or “puddle” weld is started by striking an arc on the deck surface, causing a hole to form in the deck. The weld operation then continues by depositing electrode material on the beam or joist and allowing the molten “puddle” to engage the penetrated deck.
advertisement

6. Small weld used to temporarily hold the two pieces is called as ______________
a) crater
b) base metal
c) tack weld
d) penetration
View Answer

Answer: c
Explanation: Tack welds are essentially temporary welds that help to hold two metals in place. The main purpose of the tack weld is to hold the two pieces of metal in place while we apply the actual, final weld.

7. What is the function of a torch?
a) It controls fuel rate
b) It mixes fuel and oxygen and controls delivery
c) It controls oxygen rate
d) It mixes fuel and hydrogen
View Answer

Answer: b
Explanation: Torch mixes fuel and oxygen and controls delivery. It has two control valves, one for controlling the flow of acetylene and the other of oxygen, entering a chamber called mixing chamber where the two gases are mixed in a correct proportion.
advertisement

8. The depth up to which, the filler material is mixed up with base metal is called?
a) Deposition
b) Reinforcement
c) Penetration
d) Fusion depth
View Answer

Answer: c
Explanation: The depth up to which the filler material is mixed up with base metal is called as penetration. Penetration can be increased by increasing temperature and appropriate flux.

9. Weld pass is associated with the movement of __________
a) torch
b) metal
c) flux
d) electrode
View Answer

Answer: a
Explanation: A single progression of welding or surfacing along a joint or substrate. The result of a pass is a weld bead.
advertisement

10. The raised potion from the parent metal in welding is known as __________
a) deposition
b) fusion depth
c) penetration
d) reinforcement
View Answer

Answer: d
Explanation: Weld metal in excess of the quantity required to fill a joint. This can be machined for a good surface finish.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter