Manufacturing Engineering Questions & Answers – Cutting Tool Materials

«
»

This set of Manufacturing Engineering quiz focuses on “Cutting Tool Materials”.

1. The various cutting tool materials used are:
a) high speed steels
b) cast cobalt alloys
c) carbides
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Materials used for cutting tools are
a) high speed steels
b) cast cobalt alloys
c) carbides
d) coated tools
e) alumina-based ceramics
f) cubic boron nitride
g) silicon nitride based ceramics
h) diamond
i) whisker reinforced materials and nano materials
advertisement

2. High speed steels are suitable for making
a) high positive rake angle tools
b) interrupted cuts
c) machine tools with ow stiffness that are subject to vibration
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Because of their toughness (hence high resistance to fracture), high-speed steels are suitable especially for (a) high positive rake-angle tools (i.e., those with small included angles), (b) interrupted cuts, (c) machine tools with low stiffness that are subject to vibration and chatter, and (d) complex and single-piece tools, such as drills, reamers, taps, and gear cutters.

3. ___________ improves toughness, wear resistance, and high temperature strength.
a) Chromium
b) vanadium
c) Tungsten
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Chromium improves toughness, wear resistance, and high-temperature strength. Vanadium improves toughness, abrasion resistance, and hot hardness.
Tungsten and cobalt have similar effects, namely, improved strength and hot hardness.
Molybdenum improves wear resistance, toughness, and high-temperature strength and hardness.
advertisement
advertisement

4. _____________ contains nickel molybdenum matrix.
a) Chromium
b) Titanium carbide
c) Tungsten
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Titanium carbide (TiC) consists of a nickel-molybdenum matrix. It has higher Wear resistance than tungsten carbide but is not as tough. Titanium carbide is suitable for machining hard materials (mainly steels and cast irons) and for cutting at speeds higher than those appropriate for tungsten carbide.

5. Coating materials used are
a) titaniun nitride
b) titanium carbide
c) titanium carbonitride
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Commonly used coating materials are titanium nitride (TiN), titanium carbide (TiC), titanium carbonitride (TiCN), and aluminum oxide (Al2O3).
advertisement

6. Characteristics of coated cutting tools are:
a) high hardness
b) chemical stability
c) low thermal conductivity
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Coatings for cutting tools and dies should have the following general characteristics:
-> High hardness at elevated temperatures, to resist wear.
-> Chemical stability and inertness to the workpiece material, to reduce wear.
-> Low thermal conductivity, to prevent temperature rise in the substrate.
-> Compatibility and good bonding to the substrate, to prevent flaking or spalling.
-> Little or no porosity in the coating, to maintain its integrity and strength.

7. Ceramic tools are fixed to a tool body by ___________
a) soldering
b) brazing
c) welding
d) clamping
View Answer

Answer: b
Explanation: The ceramic tools are fixed to a tool body by brazing. These tools have greater tool life than carbide tools.
advertisement

8. The carbide tools operating at very low cutting speeds
a) reduces tool life
b) increases tool life
c) have no effect on tool life
d) spoils the work piece
View Answer

Answer: a
Explanation: The carbide tools operating at very low cutting speeds below 30m/min reduces tool life.

9. High speed steel tools retain their hardness upto a temperature of
a) 2500
b) 3500
c) 5000
d) 9000
View Answer

Answer: d
Explanation: None
advertisement

10. The trade name of a non ferrous cast alloy composed of cobalt, chromium and tungsten is called
a) ceramic
b) stellite
c) diamond
d) cemented carbide
View Answer

Answer: b
Explanation: None

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering for quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.