Manufacturing Engineering Questions & Answers – Lathe-4

«
»

This set of Manufacturing Engineering online quiz focuses on “Lathe-4”.

1. What will be the length of job in m if diameter of big end is 100mm and diameter of small end is 60mm for a taper angle of 1.14 degree?
a) 5
b) 2
c) 7
d) 1
View Answer

Answer: d
Explanation: Length be calculated by using- tan (half taper angle) = (D-d)/ (2*L) where ‘D’ is the external diamter, ‘d’ is the internal diameter, ‘L’ is the length of the job.

advertisement

2. The job of total length 300mm is tapered turned on lathe using tailstock set over method. The two diameters obtained are 80mm and 500mm and length of taper was 200mm only. Tail stock set over is equal to
a) 10
b) 15
c) 20
d) 25
View Answer

Answer: b
Explanation: Tail stock set over= L*(D-d)/ (2*l), where ‘D’ is the external diameter, ‘d’ is the internal diameter, ‘L’ is the length of job.

3. A job of total length 800mm is tapered turned on lathe using tailstock set over method. The two diameters obtained are 450mm and 500mm and length of taper was 700mm only. Tail stock set over is equal to
a) 10.12
b) 15.32
c) 20.32
d) 28.57
View Answer

Answer: d
Explanation: Tail stock set over= L*(D-d)/ (2*l), where ‘D’ is the external diameter, ‘d’ is the internal diameter, ‘L’ is the length of job.
advertisement
advertisement

4. A cast iron piece of total length 100mm is needed to be tapered for a length of 40mm using swiveling the compound rest method. Diameter of job is 20mm and smaller end have nearly zero diameter. What should the angle in degrees by which compound rest should be rotated?
a) 20.36
b) 45.21
c) 14.03
d) 5.23
View Answer

Answer: c
Explanation: tan (Angle of rotation of compound rest) = (D-d)/ (2*L), where ‘D’ is the external diameter, ‘d’ is the internal diameter, ‘L’ is the length of job.

5. Distance measured normal to the axis of part, between crest and root of thread is known as
a) Pitch
b) Depth of threads
c) Thread angle
d) Major diameter
View Answer

Answer: b
Explanation: Depth of threads is the distance measured normal to the axis of a part, between crest and root of thread.
advertisement

6. Distance from one point of thread to the next corresponding point is known as
a) Pitch
b) Depth of threads
c) Thread angle
d) Major diameter
View Answer

Answer: b
Explanation: Pitch is the distance from one point of thread to the next corresponding point.

7. If the nut rotated in clockwise direction and advances axially, then threads present in nut are
a) Right Handed threaded
b) left handed thread
c) Right handed and left handed both
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In right handed thread nut rotated in clockwise direction and advances axially where as its reverse takes place in left handed threads.
advertisement

8. Lead of nut is 2mm and has double start threads. What is the pitch of nut?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 6
View Answer

Answer: a
Explanation: Pitch=lead/number of starts.

9. A thread has number of starts equal to one. Which of the following is most correct about thread?
a) Pitch > lead
b) Pitch<<lead
c) Pitch < lead
d) Pitch=lead
View Answer

Answer: d
Explanation: Pitch=lead/number of starts.
advertisement

10. Let screw of 10mm pitch is needed to be cut on lathe machine. Lead screw of lathe has pitch of 6mm. Which of the following statement is correct?
a) Speed of lead screw is greater than speed of spindle
b) Speed of lead screw is less that speed of spindle
c) Speed of lead screw is equal to speed of spindle
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Speed of lead screw increase in relative to speed of spindle as many times the required pitch is smaller than pitch of lead screw.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering for online quiz, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter