Aerospace Materials and Processes Questions and Answers – Properties of Copper and its Alloys-2

«
»

This set of Aerospace Materials and Processes Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Properties of Copper and its Alloys-2”.

1. ____________ is also known as Tobin bronze.
a) Red clay
b) Sand
c) Uranium
d) Naval brass
View Answer

Answer: d
Explanation: Naval brass is also known as Tobin bronze. It has several qualities that are beneficial in the manufacturing and construction of aerospace components. Naval brass has wonderful machining qualities.
advertisement

2. Red brass contains around ____________ % antimony.
a) 0.75
b) 0.20
c) 0.25
d) 0.15
View Answer

Answer: c
Explanation: Red brass is an alloy that is also sometimes referred to as a bronze material due to its quantity of tin. Red brass contains around 0.25 per-cent of antimony and around 84 to 86 percent of copper.

3. Red brass (casting) has a UTS of ___________
a) 15,00 pound-force per square inch
b) 29 pound-force per square inch
c) 30,000 pound-force per square inch
d) 10000 pound-force per square inch
View Answer

Answer: c
Explanation: UTS refers to Ultimate tensile strength. Red brass (casting) has an ultimate tensile strength of 30,000 pound-force per square inch. Red brass is also an alloy that typically has good casting properties.

4. Naval brass is considerably stronger than manganese bronze.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Naval bronze is an alloy material. It is used in manufacturing several components due to its good properties, but it is not stronger than manganese bronze.

5. ___________ is used in manufacturing components like fuel line fittings.
a) Copper
b) Red brass
c) Red plate
d) Bronze
View Answer

Answer: b
Explanation: Red brass is an alloy that is used in manufacturing components like fuel line fittings. It is a material that machines well. Apart from being used in fuel line fittings, it is also used in manufacturing oil line fittings.
advertisement

6. Copper alloys containing a large amount of __________ are called bronze.
a) lead
b) phosphorus
c) tin
d) iron
View Answer

Answer: c
Explanation: Bronze is a copper alloy that contains a large amount of tin. Bronze also contains smaller amounts of materials like lead, zinc, phosphorus, etc. They are different variations present depending on the composition.

7. Naval brass is used in manufacturing ____________
a) bolts and studs
b) tires
c) bolts
d) bolts and tires
View Answer

Answer: a
Explanation: Naval brass is an alloy material. It is used in the manufacturing/making of several components like bolts, studs, nuts, etc. It also can be used in making components that come in contact with NaCl.

8. Gun-metal contains around ___________ % of zinc.
a) 0.9
b) 4-14
c) 6-9
d) 1-3
View Answer

Answer: d
Explanation: Gun-metal is an alloy that is made/consists of several components in varying quantities. Gun-metal contains around 1 to 3 per-cent of zinc. It also contains approximately 9 to 11 per-cent of tin.

9. Naval brass contains around ____________ of lead.
a) 0.5%
b) 0.10%
c) 0.20%
d) 10%
View Answer

Answer: c
Explanation: Naval brass consists of around 0.2 per-cent lead. It also contains approximately 0.10 per-cent iron. Naval brass also has some impurities present that account for about not more than 0.1 per-cent.
advertisement

10. Gun-metal (casting) has a yield point of ____________
a) 30,000 pound-force per square inch
b) 15,000 pound-force per square inch
c) 6000 pound-force per square inch
d) 1000 pound-force per square inch
View Answer

Answer: b
Explanation: Gun-metal casting has a yield point of 15,000 pound-force per square inch. Gun-metal (castings) also have a UTI (Ultimate tensile strength) of around 30,000 pound-force per square inch.

11. Naval brass has __________ strength compared to commercial brass.
a) lower
b) better
c) similar
d) lenient
View Answer

Answer: b
Explanation: Naval brass is an alloy that in some considerations, is better than commercial brass. Naval brass has better strength when compared to commercial brass. It also has greater corrosion resistance than commercial brass.

12. Aluminium bronze is a type of bronze where aluminium is one of the dominant elements.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: There are different types of bronzes based on their composition. Aluminium bronze is a kind of bronze where aluminium is one of the dominant elements.

13. Gun-metal should not be utilized in temperatures above __________
a) 260°C
b) 550°C
c) 260°F
d) 150°F
View Answer

Answer: a
Explanation: Gun-metal is an alloy metal that cannot be used at all temperatures. More specifically, gun-metal should not be utilized in temperatures above 260°C. For certain components, it cannot be annealed as well.
advertisement

14. Red brass contains ______________ of zinc.
a) 40-50%
b) 4-6%
c) 1-2%
d) 30-35%
View Answer

Answer: b
Explanation: Red brass is made of several components that include zinc, copper, tin phosphorus, iron, etc. Red brass contains around 4-6% of zinc. It is also made of approximately 0.75% phosphorus and 4-6% of tin.

15. Gun-metal contains around _______________ copper.
a) 9-11%
b) 0.2%
c) 86-89%
d) 5-10%
View Answer

Answer: c
Explanation: Gun-metal includes around 86-89 per-cent of copper. It is also made of various elements like zinc, tin, lead, copper, etc. Gun-metal contains around 86-89% per-cent of copper and a maximum of 2 per-cent of lead.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerospace Materials and Processes.

To practice all areas of Aerospace Materials and Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn