Manufacturing Engineering Questions & Answers – Lathe-1

«
»

This set of Manufacturing Engineering MCQs focuses on “Lathe-1”.

1. Which of the following is correct about series of range of speed in simple lathe?
a) Geometric progression
b) Arithmetic progression
c) Logarithmic progression
d) Harmonic progression
View Answer

Answer: a
Explanation: Geometric progression is the series of numbers having a common ratio. Range of speed follow geometric progression in simple lathe.
advertisement

2. Which of the following is the correct basis in designing feed gear box for screw cutting?
a) Geometric progression
b) Arithmetic progression
c) Logarithmic progression
d) Harmonic progression
View Answer

Answer: a
Explanation: Geometric progression is the series of numbers having a common ratio. Feed gears box have ranges following geometric progression.

3. If cutting tool travel 1000mm in the direction of feed motion with work piece rotational speed of 500 rpm and feed rate of 0.2mm/rev, machining time in minutes will be
a) 2
b) 6
c) 8
d) 10
View Answer

Answer: d
Explanation: Use t=L/ FN) where ‘t’ is time, ”L’ is effective length, ‘F’ is feed and ‘N’ is number of revolution per second.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Facing of work piece of diameter 72mm is need to be done at spindle speed of 80 rev per min at cross feed of 0.3mm/rev. The time required in minute for facing operation will be
a) 2
b) 1.5
c) 2.5
d) 3
View Answer

Answer: b
Explanation: Time required for machining is given by, t=L/ FN) where ‘t’ is time, ”L’ is effective length, ‘F’ is feed and ‘N’ is number of revolution per second.

5. Compound rest swiveling method in taper turning operation is most suitable for
a) Long jobs with small taper angles
b) Short jobs with small taper angles
c) Short jobs with steep taper angles
d) Long jobs with steep taper angles
View Answer

Answer: c
Explanation: Compound rest swiveling method gives less space and less revolution and hence in taper turning operation it is most suitable for Short jobs with steep taper angles.
advertisement

6. In which of the following, tail stock method of taper turning operation will be preferred more?
a) Internal tapers
b) Steep tapers
c) Small tapers
d) Long slender tapers
View Answer

Answer: d
Explanation: For long slender tapers, tail stock over method is most suitable because tail stock method gives large space and large taper angle also.

7. Which of the followings is the correct type of threads used in lead screw having half nut in the lathe which is free to rotate in both directions?
a) ACME threads
b) Buttress threads
c) Whitworth threads
d) V‐threads
View Answer

Answer: a
Explanation: ACME threads have greater efficiency than other profiles of threads and hence are used in lead screw.
advertisement

8. Which of the following is used to produce quality screw threads?
a) Thread casting
b) Thread cutting with single point tool
c) Thread milling ad cutting with single point tool
d) Thread chasing
View Answer

Answer: d
Explanation: Quality screw threads are produced by using thread chasing, which is a very precise operation.

9. Which of the following can produce both external as well as internal threads?
a) Die threading with self‐opening die heads
b) Thread tapping with taps
c) Thread milling and multiple‐thread cutters
d) Thread chasing with multiple‐rib chasers
View Answer

Answer: c
Explanation: Thread milling and multiple thread cutters are generally used for the production of internal and external threads.
advertisement

10. In surface finishing operation one should use a sharp tool with a ______ feed and _______ Speed of rotation of the job.
a) Minimum, minimum
b) Minimum, maximum
c) Maximum, maximum
d) Maximum, minimum
View Answer

Answer: b
Explanation: Minimum feed and maximum speed of rotation gives very small material removal rate and hence used for surface finishing operation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.