Manufacturing Engineering Questions & Answers – Ultrasonic Machining

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ultrasonic Machining”.

1. Which of the following is an unconventional process of machining?
a) Milling
b) USM
c) Drilling
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: USM stands for ultrasonic machining process and it is an unconventional process of machining.

advertisement

2. Ultrasonic machining process can be used for
a) Conductors
b) Insulators
c) Metals
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Ultrasonic machining is more versatile and can be used for the metal as well as non metal.

3. Which of the following is a conventional process of machining?
a) Electro chemical machining
b) Electron beam machining
c) Ultrasonic machining
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All of the mentioned are unconventional process of machining.
advertisement
advertisement

4. For machining of plastic material which of the unconventional process can be used effectively?
a) Electro chemical machining
b) Electron beam machining
c) Ultrasonic machining
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Ultrasonic machining is more versatile and can be used for the metal as well as non metal.

5. Material removal rate in USM increases with
a) Decrease in volume of work material per impact
b) Increase in volume of work material per impact
c) Decrease in frequency
d) Decrease in number of particle making impact per cycle
View Answer

Answer: b
Explanation: Material removal rate in USM is proportional to the volume of work material per impact.
advertisement

6. Material removal rate in USM increases with
a) Decrease in volume of work material per impact
b) Decrease in volume of work material per impact
c) Decrease in frequency
d) Increase in number of particle making impact per cycle
View Answer

Answer: d
Explanation: Material removal rate in USM is proportional to the number of particle making impact per cycle.

7. Material removal rate in USM increases with
a) Decrease in volume of work material per impact
b) Decrease in volume of work material per impact
c) Increases in frequency
d) Decreases in the number of particle making impact per cycle
View Answer

Answer: c
Explanation: Material removal rate in Ultrasonic machining is proportional to frequency.
advertisement

8. Element of machine which is used to convert high frequency electrical impulse into mechanical vibration in USM is known as
a) Tool
b) Feeding unit
c) Transducer
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Transducer is a device which is used to convert one form of energy to other.

9. Which of the following elements of USM is used to apply working force during machining operation?
a) Tool
b) Feeding unit
c) Transducer
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Feeding unit is used to apply working force during a machining operation.
advertisement

10. Material removal rate in USM increases with
a) Decrease in amplitude
b) Decrease in grain size of abrasives
c) Decrease in frequency
d) Increase in amplitude
View Answer

Answer: d
Explanation: Material removal rate in ultrasonic machining is proportional to amplitude.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter