Manufacturing Engineering Questions & Answers – Indexing by Milling

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Indexing by Milling”.

1. Dividing head is generally used for changing the angular position of work piece relative to milling cutter.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Indexing head are also known as dividing head and are used for changing angular position of work piece relative to milling cutter.
advertisement

2. Which of the following is precision dividing head used in milling?
a) Plain dividing head
b) Universal dividing head
c) Optical dividing head
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Optical dividing heads are precision heads and are used in precision indexing work. Indexing head are also known as dividing head and are used for changing angular position of work piece relative to milling cutter.

3. Circumference of a work piece is to be divided in 8 equal division using index plate of 24 slots. Indexing ratio is equal to
a) 2
b) 3
c) 4
d) 6
View Answer

Answer: b
Explanation: Indexing ratio = (number of slots on index plate)/ (number of division required). Hence indexing ratio is equal to 3.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Circumference of a work piece is to be divided in 10 equal division using an index plate of 550 slots. Indexing ratio is equal to
a) 2
b) 3
c) 5
d) 6
View Answer

Answer: b
Explanation: Indexing ratio = (number of slots on index plate)/ (number of division required). Hence indexing ratio is equal to 3.

5. Circumference of a work piece is to be divided into 60 equal divisions using simple indexing method having 40 worm wheel teeth. Indexing movement will be
a) 12 holes on 18 hole circle
b) 16 holes on 18 hole circle
c) 12 holes on 21 hole circle
d) 16 holes on 21 hole circle
View Answer

Answer: a
Explanation: Indexing movement = (40)/ (number of division required).Hence indexing movement is equal to 12 holes on 18 hole circle.

Take Manufacturing Processes I Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Circumference of a work piece is to be divided into 35 equal divisions using simple indexing method having 40 worm wheel teeth. Indexing movement will be
a) 3 holes on 18 hole circle
b) 16 holes on 18 hole circle
c) 3 holes on 21 hole circle
d) 16 holes on 21 hole circle
View Answer

Answer: c
Explanation: Indexing movement = (40)/ (number of division required). Hence indexing movement is equal to 3 holes on 21 hole circle.

7. Circumference of a work piece is to be divided into 6 equal divisions using direct indexing method. Indexing movement will be
a) 5
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: Indexing movement = (24)/ (number of division required). Hence indexing movement is equal to 4.

advertisement

8. Circumference of a work piece is to be divided into 12 equal divisions using direct indexing method. Indexing movement will be
a) 5
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Indexing movement = (24)/ (number of division required). Hence indexing movement is equal to 2.

9. What will be the index movement to mill a hexagon head screw by using direct indexing?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 6
View Answer

Answer: c
Explanation: For direct indexing, indexing movement = (24)/ (number of division required). Hence indexing movement is equal to 4.
advertisement

10. Which one of the following is correct about compound indexing of 93 divisions?
a) 28 holes in 21 circle forward and 28 holes in 31 circle backwards
b) 26 holes in 21 circle forward and 28 holes in 30 circle backwards
c) 28 holes in 21 circle forward and 28 holes in 30 circle backwards
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: For compound Indexing use (40/N) = ((n1/N1) + – (n2/N2)), where N denotes the number of division.Hence indexing movement is equal to 28 holes in 21 circle forward and 28 holes in 31 circle backwards.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.