Manufacturing Engineering Questions & Answers – Geometry of Twist Drills-1

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Geometry of Twist Drills-1”.

1. Part of twist drill which carries flutes and extends from dead centre up to the start of the neck is known as
a) Body
b) Point
c) Lip
d) Chisel edge
View Answer

Answer: a
Explanation: Body of twist drill carries flutes and extends from dead centre up to the start of a neck. This is the longest part of a twist drill.
advertisement

2. Part of drill between neck and tang is known as
a) Body
b) Point
c) Shank
d) Chisel edge
View Answer

Answer: c
Explanation: Shank of twist drill is between neck and tang.

3. Edge formed at extreme tip due to the intersection of flanks, is known as
a) Body
b) Point
c) Lip
d) Chisel edge
View Answer

Answer: d
Explanation: Chisel edge is formed at extreme tip due to the intersection of flanks. It is at the extreme edge of chisel edge.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Cone shaped surface formed at the end of the flutes which contains dead centre, lips and flanks etc. is known as
a) Body
b) Point
c) Lip
d) Chisel edge
View Answer

Answer: b
Explanation: Point is a Cone shaped surface formed at the end of the flutes which contains dead centre, lips and flanks etc. It is at the end part of the twist drill.

5. Main cutting part of drill is
a) Body
b) Point
c) Lip
d) Chisel edge
View Answer

Answer: c
Explanation: Lip is the main cutting part of the drill and is also called cutting edge. Material removed first at chisel edge.
advertisement

6. Intersection of each faces and flank form
a) Body
b) Point
c) Lip
d) Chisel edge
View Answer

Answer: a
Explanation: Lip is the main cutting part of the drill and is also called cutting edge. It is formed at Intersection of each faces and flank.

7. Small clearance provided in diameter of twist drills adjacent to land is known as
a) Body clearance
b) Point clearance
c) Lip clearance
d) Chisel edge clearance
View Answer

Answer: a
Explanation: Body clearance is provided in diameter of twist drills adjacent to land. This clearance help in the removal of material during cutting.
advertisement

8. Which of the following help in reducing friction between drill and the walls of the hole in twist drills?
a) Body clearance
b) Point clearance
c) Lip clearance
d) Chisel edge clearance
View Answer

Answer: a
Explanation: Body clearance reduces friction between drill and the walls. It helps in smooth drilling of holes during the operation.

9. Narrow flat surface running along flutes of twist drill on its leading edge is known as
a) Body
b) Point
c) Lip
d) Land
View Answer

Answer: d
Explanation: Land is the narrow flat surface running along flutes of twist drill on its leading. It is the flat part of a twist drill.
advertisement

10. Narrow flat surface running along flutes of twist drill on its leading edge is known as
a) Body
b) Point
c) Lip
d) Margin
View Answer

Answer: d
Explanation: Margin is the narrow flat surface running along flutes of twist drill on its leading. It is also known as land.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.