Manufacturing Engineering Questions & Answers – Grinding Wheel-1

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Grinding Wheel-1”.

1. Grain number of grinding wheel is ___ to grain size.
a) Directly proportional
b) Inversely proportional
c) Does not depend
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Grain number = 1/(grain size). Grain number is similar to density of grains on grinding wheels.
advertisement

2. Which of the following is a correct range for grain number of the grinding wheel for coarse grains?
a) 220-600
b) 80-180
c) 30-60
d) 10-24
View Answer

Answer: d
Explanation: For coarse grain, grain number ranges from 10 to 24.

3. Which of the following is the correct range for grain number of the grinding wheel for medium grains?
a) 220-600
b) 80-180
c) 30-60
d) 10-24
View Answer

Answer: c
Explanation: For medium grain, grain number ranges from 30 to 60.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is a correct range for grain number of the grinding wheel for fine grains?
a) 220-600
b) 80-180
c) 30-60
d) 10-24
View Answer

Answer: b
Explanation: For fine grains, grain number ranges from 80 to 180.

5. Which of the following is the correct range for grain number of the grinding wheel for very fine grains?
a) 220-600
b) 80-180
c) 30-60
d) 10-24
View Answer

Answer: a
Explanation: For very fine grains, grain number ranges from 220 to 600.
Participate in Manufacturing Processes I Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. Which of the following grinding machine will give a better result for rough machining?
a) Fine grain
b) Very fine grain
c) Coarse grain
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Coarse grain wheel will give better metal removal rate and space for chip removal as rate of chip flow in rough machining is high.

7. Which of the following grinding machine will give a better result for finish machining operation?
a) Fine grain
b) Medium grain
c) Coarse grain
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Fine grain wheel will give smaller metal removal rate and hence better for finishing operations.
advertisement

8. Which of the following symbol’s range of alphabet represent soft grain in grinding wheel?
a) A – H
b) I – P
c) Q – T
d) T – Z
View Answer

Answer: a
Explanation: A-H represents soft grains in grinding wheel.

9. Which of the following symbol’s range of alphabet represent medium hardness grain in grinding wheel?
a) A – H
b) I – P
c) Q – T
d) T – Z
View Answer

Answer: b
Explanation: I-P represents medium hard grains in grinding wheel.
advertisement

10. Which of the following symbol’s range of alphabet represent hard grain in grinding wheel?
a) D – H
b) I – P
c) A – D
d) Q – Z
View Answer

Answer: a
Explanation: A-H represents soft grains in grinding wheel.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.