Manufacturing Engineering Questions & Answers – NC Part Programming-1

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “NC Part Programming-1”.

1. Which of the following code will give point to point movement?
a) G00
b) G01
c) G56
d) G94
View Answer

Answer: a
Explanation: G00 will give point to point movement.
advertisement

2. Which of the following code will give linear interpolation movement?
a) G00
b) G01
c) G78
d) G65
View Answer

Answer: b
Explanation: G01 will give linear interpolation movement.

3. Which of the following code will give circular interpolation in a clockwise direction?
a) G56
b) G01
c) G02
d) G47
View Answer

Answer: c
Explanation: G02 will give circular interpolation in a clockwise direction.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following code will give circular interpolation in Counterclockwise direction?
a) G00
b) G56
c) G69
d) G03
View Answer

Answer: d
Explanation: G03 will give circular interpolation in Counterclockwise direction.

5. Which the following code will produce dwell for a specified time?
a) G18
b) G65
c) G45
d) G04
View Answer

Answer: d
Explanation: G04 will produce dwell for a specified time.
advertisement

6. Which of the following code is used to give input of cutter offset data?
a) G30
b) G20
c) G10
d) G04
View Answer

Answer: c
Explanation: G10 is used to give input of cutter offset data.

7. Which of the following code is used to select x y plane in milling?
a) G18
b) G17
c) G10
d) G04
View Answer

Answer: b
Explanation: G17 is used to select x y plane in milling.
advertisement

8. Which of the following code is used to select x z plane in milling?
a) G18
b) G17
c) G10
d) G04
View Answer

Answer: a
Explanation: G18 is used to select x z plane in milling.

9. Which of the following code is used to select y-z plane in milling?
a) G32
b) G00
c) G02
d) G19
View Answer

Answer: d
Explanation: G19 is used to select y-z plane in milling.
advertisement

10. Which of the following code will change specified input values in millimeters?
a) G01
b) G00
c) G20
d) G20
View Answer

Answer: c
Explanation: G20 will change specified input values in millimeters.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.