Manufacturing Engineering Questions & Answers – NC Part Programming-2

«
»

This set of Manufacturing Science online test focuses on “NC Part Programming-2”.

1. Which of the following code is used to return to a reference point?
a) G23
b) G28
c) G14
d) G19
View Answer

Answer: b
Explanation: G28 is used to return to a reference point.

2. Which of the following code is used in thread cutting in turning?
a) G32
b) G89
c) G20
d) G74
View Answer

Answer: a
Explanation: G32 is used in thread cutting in turning.

3. Which of the following code is used to cancel offset compensation for cutter radius?
a) G40
b) G02
c) G42
d) G00
View Answer

Answer: a
Explanation: G40 is used to cancel offset compensation for cutter radius.
advertisement
advertisement

4. Which of the following code is used to give cutter offset compensation, left of a part surface?
a) G40
b) G41
c) G42
d) G50
View Answer

Answer: b
Explanation: G41 is used to give cutter offset compensation, left of part surface.

5. Which of the following code is used to give cutter offset compensation, right of a part surface?
a) G00
b) G41
c) G42
d) G91
View Answer

Answer: c
Explanation: G42 is used to give cutter offset compensation, right of part surface.

6. Which of the following code is used to specify the location of co-ordinate Axes system origin relative to starting location of cutting tool?
a) G01
b) G41
c) G00
d) G50
View Answer

Answer: d
Explanation: G50 is used to specify the location of co-ordinate Axes system origin relative to starting location of cutting tool.

7. Which of the following code is used in programming in absolute coordinates?
a) G90
b) G32
c) G92
d) G01
View Answer

Answer: a
Explanation: G90 is used in programming in absolute coordinates.
advertisement

8. Which of the following code is used in programming in incremental coordinates?
a) G90
b) G91
c) G92
d) G94
View Answer

Answer: b
Explanation: G91 is used in programming in incremental coordinates.

9. Which of the following code is used to specify location of co-ordinate Axis System origin relative to starting location of cutting tool?
a) G17
b) G91
c) G92
d) G00
View Answer

Answer: c
Explanation: G92 is used to specify location of co-ordinate Axis System origin relative to starting location of cutting tool.
advertisement

10. Which of the following code is used to specify feed per minute in milling and drilling?
a) G69
b) G10
c) G00
d) G94
View Answer

Answer: d
Explanation: G94 is used to specify feed per minute in milling and drilling.

11. Which of the following code is used to specify feed per revolution in milling and drilling?
a) G24
b) G23
c) G95
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: G95 is used to specify feed per revolution in milling and drilling.

12. Which of the following code is used to specify feed per minute in turning?
a) G25
b) G98
c) G24
d) G23
View Answer

Answer: b
Explanation: G98 is used to specify feed per minute in turning.

13. Which of the following code is used to specify feed per revolution in turning?
a) G99
b) G98
c) G78
d) G45
View Answer

Answer: a
Explanation: G99 is used to specify feed per revolution in turning.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Science for online test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.