Manufacturing Engineering Questions & Answers – Cutting Fluids and Turning Process

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cutting Fluids and Turning Process”.

1. In machining cast iron, no cutting fluid is required.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None
advertisement

2. The cutting fluid mostly used for machining alloy steels is :
a) water
b) soluble oil
c) dry
d) sulphurised mineral oil
View Answer

Answer: d
Explanation: None

3. Cutting fluids are used to:
a) cool the tool
b) improve surface finish
c) cool the workpiece
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Functions of cutting fluids are
a) to cool the cutting tool and the workpiece
b) to lubricate the chip, tool and workpiece
c) to help carry away the chips
d) to lubricate some of the moving parts of the machine tool
e) to improve the surface finish
f) to prevent the formation of built up ridge
g) to protect the work against rusting
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The cutting fluid mostly used for machining steel is:
a) water
b) soluble oil
c) dry
d) heavy oils
View Answer

Answer: b
Explanation: Soluble oils are used for machining metals of high machinability.

5. Functions of cutting fluids are
a) to cool the cutting tool and the workpiece
b) to lubricate the chip, tool and workpiece
c) to help carry away the chips
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Functions of cutting fluids are
a) to cool the cutting tool and the workpiece
b) to lubricate the chip, tool and workpiece
c) to help carry away the chips
d) to lubricate some of the moving parts of the machine tool
e) to improve the surface finish
f) to prevent the formation of built up ridge
g) to protect the work against rusting
advertisement

6. ______________ form mixtures ranging from emulsions to solutions.
a) Water miscible fluids
b) Neat oils
c) Synthetics
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Water miscible fluids form mixtures ranging from emulsions to solutions, which due to their high specific heat, high thermal conductivity, and high heat of vaporisation, are used on about 90% of all metal cutting and grinding operations.

7. Advantages of chemical fluids are
a) a very light residual film that is easy to remove
b) heat dissipation is rapid
c) good detergent properties
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Advantages of chemical fluids are
a) a very light residual film that is easy to remove
b) heat dissipation is rapid
c) good detergent properties
d) an easy concentration to control with no interference from tramp oils
advertisement

8. The methods of application of cutting fluids are
a) flooding
b) jet application
c) mist application
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

9. In _____________ a high volume flow of the cutting fluid is generally applied on the back of the chip.
a) flooding
b) jet application
c) mist application
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In flooding, a high volume flow of the cutting fluid is generally applied on the back of the chip while in a jet application the cutting fluid, which may be either a liquid or a gas is applied in the form of a fine jet under pressure.
advertisement

10. In _________ the cutting fluid, which may be either a liquid or a gas is applied in the form of a fine jet under pressure.
a) flooding
b) jet application
c) mist application
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In flooding, a high volume flow of the cutting fluid is generally applied on the back of the chip while in jet application the cutting fluid, which may be either a liquid or a gas is applied in the form of a fine jet under pressure.

11. ______________ controls both direction of chip flow and the strength of the tool tip.
a) Side rake angle
b) Relief angle
c) Rake angle
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Rake angle is important in controlling both the direction of chip flow and the strength of the tool tip.

12. _______________ acts downward on the tool tip.
a) Cutting force
b) Radial force
c) Thrust force
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The cutting force, FC, acts downward on the tool tip and thus tends to deflect the tool downward and the workpiece upward. The cutting force supplies the energy required for the cutting operation.

13. _________ acts in the longitudinal direction.
a) Cutting force
b) Radial force
c) Thrust force
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The thrust force, Ft, acts in the longitudinal direction. It also is called the feed force, because it is in the feed direction of the tool.

14. ____________ acts in the radial direction.
a) Cutting force
b) Radial force
c) Thrust force
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The radial force, Fr, acts in the radial direction and tends to push the tool away from the workpiece.

15. For turning a small taper on a long workpiece, the suitable method is
a) by a form tool
b) by setting over the tail stock
c) by a taper turning attachment
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.