Manufacturing Engineering Questions & Answers – Mechanics of Cutting-1

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mechanics of Cutting-1”.

1. Which of the following is correct about chip thickness ratio ‘r’?
a) r<1
b) r=1
c) r>1
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Uncut chip thickness is always less than cut chip thickness and ‘r’ is the ratio of cut chip thickness to uncut chip thickness.
advertisement

2. If t1 denotes the uncut chip thickness and t2 denotes cut chip thickness ratio then, which of the following equation is correct about chip thickness ratio ‘r’?
a) r=t1/t2
b) r=t1/t2
c) r=t1*t2
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: ‘r’ is the ratio of cut chip thickness to uncut chip thickness. Here t1 is the uncut chip thickness and t2 is the cut chip thickness.

3. Which of the following is the correct relation for chip thickness ratio ‘r’?
Given that: φ=shear angle
α=rake angle
a) tan φ= cosα/(1-r*sinφ)
b) tan φ= rcosα/(1-r*sinφ)
c) tan φ= rcosα/(1-sinφ)
d) tan φ= cosα/(r-r*sinφ)
View Answer

Answer: b
Explanation: Value of chip thickness ratio is given by: tan φ= rcosα/(1-r*sinφ) . ‘r’ is the chip thickness ratio, which is the ratio of cut chip thickness to uncut chip thickness.
advertisement
advertisement

4. Horizontal force exerted by tool on work piece is known as
a) Cutting force
b) Frictional resistance
c) Backing up force
d) Shear force
View Answer

Answer: a
Explanation: Cutting force is the force by which tool cut work piece in horizontal direction. It is responsible for the cutting action during machining.

5. Metal resistance to shear during chip formation is known as
a) Cutting force
b) Frictional resistance
c) Backing up force
d) Shear force
View Answer

Answer: d
Explanation: Metal resistance to shear in chip formation is known as shear plane. It acts on a shear plane. It cause distortion in shape and angle.
advertisement

6. Force exerted by work piece on chip in normal direction of shear plane is known as
a) Cutting force
b) Frictional resistance
c) Backing up force
d) Shear force
View Answer

Answer: c
Explanation: Backing up force is the force exerted by work piece on chip in normal direction of shear plane. It does not cause any distortion or shape change.

7. Force exerted by tool on chip normal to tool face is known as
a) Cutting force
b) Frictional resistance
c) Backing up force
d) Shear force
View Answer

Answer: b
Explanation: Frictional resistance is the resistance offered between tool and chip interface. It causes generation of heat during welding.
advertisement

8. Which of the following assumption is not valid for merchant circle diagram?
a) Continuous Chips
b) Discontinuous chips
c) Cutting edge remains sharp
d) No built up edge
View Answer

Answer: b
Explanation: Chips are assumed to be continuous in nature in drawing of merchant circle. In actual practice, thickness may not be uniform.

9. Which of the following assumption is not valid for the merchant circle diagram?
a) Continuous Chips
b) Sharpness of cutting edge reduces gradually
c) Cutting edge remains sharp
d) No built up edge
View Answer

Answer: b
Explanation: Sharpness of cutting edge is assumed to be constant during the cutting process. In actual machining process sharpness of cutting edge decreases as time passes.
advertisement

10. Which of the following is correct equation for shear force FS=? φ is the shear angle?
a) FS=FCcosφ-FTsinφ
b) FS=FCcosφ/FTsinφ
c) FS=FCcosφ*FTsinφ
d) FS=FCcos&o#966;+FTsinφ
View Answer

Answer: a
Explanation: FS=FC cosφ-FT sinφ is the correct relation of shear force in terms of horizontal cutting force, Tangential cutting force and shear angle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter