Manufacturing Engineering Questions & Answers – Lathe-3

«
»

This set of Manufacturing Engineering online test focuses on “Lathe-3”.

1. Which of the following can be effectively used for holding eccentric job?
a) Four jaw chuck
b) Three jaw chuck
c) Both three jaw chuck and four jaw chuck
d) Two jaw chuck
View Answer

Answer: a
Explanation: Four jaw chucks are used for holding eccentric job because of good manual balancing capability of four jaws.
advertisement

2. Which of the following can be effectively used for holding irregular job?
a) Four jaw chuck
b) Three jaw chuck
c) Both three jaw chuck and four jaw chuck
d) Two jaw chuck
View Answer

Answer: a
Explanation: Four jaw chucks are used for holding irregular job because of good manual balancing capability of four jaws.

3. Which of the following is also known as universal chuck?
a) Four jaw chuck
b) Three jaw chuck
c) Both three jaw chuck and four jaw chuck
d) Two jaw chuck
View Answer

Answer: a
Explanation: Four jaw chucks are used for holding eccentric job as well as irregular job apart from holding symmetric job because of good manual balancing capability of four jaws.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following is mostly used for holding bored part of the job?
a) Mandrels
b) Dogs
c) Collet
d) Angle plate
View Answer

Answer: a
Explanation: Mandrels are used to hold bored job during machining process of jobs.

5. What will be the value of half taper angle in degrees if diameter of big end is 100mm and diameter of small end is 60mm for a 1m long job?
a) 3.19
b) 5.29
c) 1.14
d) 2.29
View Answer

Answer: c
Explanation: Half angle can be calculated by using- tan (half taper angle) = (D-d)/ (2*L).
advertisement

6. What will be the value of half taper angle in degrees if diameter of big end is 500mm and diameter of small end is 60mm for a 1m long job?
a) 31.10
b) 52.30
c) 31.10
d) 12.40
View Answer

Answer: d
Explanation: Half angle can be calculated using- tan (half taper angle) = (D-d)/ (2*L).

7. What will be the value of diameter of big end in mm for tapered job if diameter of small end and length of job is 60mm and 1m respectively? Given half taper angle is equal to 12.4 degrees.
a) 600
b) 500
c) 400
d) 300
View Answer

Answer: b
Explanation: Big end diameter can be calculated using- tan (half taper angle) = (D-d)/ (2*L).
advertisement

8. What will be the value of diameter of small end in mm for tapered job if diameter of big end and length of job is 60mm and 1m respectively? Given half taper angle is equal to 1.14 degrees.
a) 600
b) 200
c) 100
d) 300
View Answer

Answer: c
Explanation: Small end diameter can be calculated using- tan (half taper angle) = (D-d)/ (2*L).

9. During taper turning operation 100mm of smaller side diameter and 800mm of bigger side diameter was required. What will be the value of taper gradient for a job of 1m in length?
a) 15.01
b) 19.29
c) 28.35
d) 56.31
View Answer

Answer: b
Explanation: Taper gradient= tan (half taper angle) = (D-d)/ (2*L).
advertisement

10. During taper turning operation 100mm of smaller side diameter and 800mm of bigger side diameter was required. What will be the value of Conicity for a job of 1m in length?
a) 31.20
b) 23.20
c) 56.32
d) 38.58
View Answer

Answer: d
Explanation: Conicity=2* tan (half taper angle) = (D-d)/ (*L).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering for online test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.