Manufacturing Engineering Questions & Answers – Electrical Properties of Materials

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electrical Properties Of Materials”.

1. Which of the following is the de Broglie’s equation (λ = wavelength, v = velocity, m = mass, h = Planck’s constant)?
a) λ = h/mv
b) λ = h/m
c) λ = h/v
d) λ = mv/h
View Answer

Answer: a
Explanation: The equation, λ = h/mv is known as de Broglie’s equation. This equation represents the wave-particle duality of an electron.
advertisement

2. With an increase in the mean free path of electrons, materials conductivity ____________
a) increases
b) decreases
c) remains constant
d) first increases and then decreases
View Answer

Answer: a
Explanation: Conductivity of a material increases with an increase in the mean free path of electrons. Mean free path is nothing but the average distance travelled by an electron between two successive collisions.

3. What is the resistivity of silver (in Ohm-m) at room temperature?
a) 1.59 × 10-2
b) 1.59 × 10-3
c) 1.59 × 10-5
d) 1.59 × 10-9
View Answer

Answer: d
Explanation: Silver has lowest conductivity. The resistivity of silver is 1.59 × 10-9 Ω-m.
advertisement
advertisement

4. What is the resistivity of iron (in Ohm-m) at room temperature?
a) 9.71 × 10-2
b) 9.71 × 10-8
c) 9.71 × 10-5
d) 9.71 × 10-9
View Answer

Answer: b
Explanation: Iron has medium conductivity. The resistivity of iron is 9.71 × 10-8 Ω-m.

5. What is the resistivity of bismuth (in Ohm-m) at room temperature?
a) 1.29 × 10-6
b) 1.29 × 10-3
c) 1.29 × 10-5
d) 1.29 × 10-9
View Answer

Answer: a
Explanation: Bismuth has low conductivity. The resistivity of iron is 1.29 × 10-6 Ω-m.
advertisement

6. What is the energy gap (Eg) of an insulator?
a) Eg < 3 ev
b) Eg < 1 ev
c) Eg < 0 ev
d) Eg > 3 ev
View Answer

Answer: d
Explanation: The energy gap (Eg) of an insulator is approximately equal to 15 ev.

7. What is the energy gap (Eg) of a metal?
a) Eg < 3 ev
b) Eg < 1 ev
c) Eg > 1 ev
d) Eg > 3 ev
View Answer

Answer: b
Explanation: Metals are nothing but electrical conductors. The energy gap of a conductor is very small and equal to 1 ev.
advertisement

8. If a copper wire of 200 m length having 0.44mm diameter has resistance of 20 Ohm, then find its specific resistance (in Ohm-m).
a) 1.520 × 10-8
b) 1.520 × 10-7
c) 1.520 × 10-6
d) 1.520 × 10-5
View Answer

Answer: a
Explanation: A = 3.14×d2/4 and resistivity = R×A/l, where ‘A’ is the area of cross section of wire, ρ is specific resistance, R = resistance, d = diameter, l = length.
Thus, A = 3.14×d2/4 = 3.14×(0.44)2/4 = 0.152 mm2, resistivity = R×A/l = (20×0.152/200) × 10-6 = 1.520 × 10-8.

9. If a copper wire of 10 m length having 0.44mm diameter has resistance of 2 Ohm, then what will be the specific resistance (in Ohm-m)?
a) 1.520 × 10-8
b) 3.041 × 10-8
c) 1.520 × 10-6
d) 1.520 × 10-5
View Answer

Answer: b
Explanation: A = 3.14×d2/4 and resistivity = R×A/l, where ‘A’ is the area of cross section of wire, ρ is specific resistance, R = resistance, d = diameter, l = length.
Thus, A = 3.14×d2/4 = 3.14×(0.44)2/4 = 0.152 mm2, resistivity = R×A/l = (2×0.152/10) × 10-6 = 3.041 × 10-8.
advertisement

10. With an increase in temperature, the resistance of a semiconductor ____________
a) increases
b) decreases
c) remains Constant
d) first increases and then decreases
View Answer

Answer: b
Explanation: Semiconductors have a negative temperature coefficient of resistance; thus resistance increases with decreasing temperature.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter