Manufacturing Engineering Questions & Answers – Iron Carbon Phase Diagram-2

«
»

This set of Manufacturing Engineering Questions & Answers for freshers focuses on “Iron Carbon Phase Diagram”.

1. Which of the following material has the carbon varying from 2.1 to 4.3%?
a) Dead steel
b) Mild steel
c) Medium carbon steel
d) Cast iron
View Answer

Answer: d
Explanation: Cast irons are the alloy of iron and carbon that contains 2.1 to 4.3% C, along with other varying amounts of silicon and manganese. This varying carbon range makes them easily castable, asking them to call cast irons.

advertisement

2. Which of the following material has the carbon varying from 4.3 to 6.67%?
a) Pig iron
b) Mild steel
c) Medium carbon steel
d) Cast iron
View Answer

Answer: a
Explanation: Pig iron contains a very high carbon content, usually varies from 4.3 to 6.67%. The pig iron is called so, as it resembles the shape of a reclining pig.

3. The eutectoid mixture of α+Fe3C is known as ______________
a) Ferrite
b) Pearlite
c) Cementite
d) Austenite
View Answer

Answer: b
Explanation: The eutectoid mixture of ferrite (α) and cementite (Fe3C) as alternate lamellae is known as pearlite. Pearlite is called so, as it lustres like pearl.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The BCC structure of Fe-C solid solution is known as ______________
a) Ferrite
b) Cementite
c) Pearlite
d) Austenite
View Answer

Answer: a
Explanation: Ferrite is an interstitial solid solution of carbon in alpha iron (BCC structure). It derives its name from Latin word “ferrum” meaning iron.

5. The FCC structure of Fe-C solid solution is known as __________
a) Ferrite
b) Cementite
c) Pearlite
d) Austenite
View Answer

Answer: d
Explanation: Austenite is an interstitial solid solution of carbon in γ and has FCC structure.
advertisement

6. Which of the following is soft in nature?
a) Coarse pearliite
b) Fine pearlite
c) Bainite
d) Martensite
View Answer

Answer: a
Explanation: Coarse pearlite forms upon annealing which makes them to posses greater interlamellar spaced ferrite and cementite, when compared with, fine pearlite which forms upon normalizing a eutectoid steel. The more interlamellar spacing makes coarse pearlite to have soft nature.

7. Which of the following is hardest in nature?
a) Coarse pearliite
b) Fine pearlite
c) Bainite
d) Martensite
View Answer

Answer: d
Explanation: Martensite is the hardest phase that can be produced by quenching a steel. Its BHN is about 700. The high rate of strain hardening and dispersion strengthening mechanisms makes the martensite hardest among steel phases. Its hardness can be varied directly with varying percentage of carbon in steel.
advertisement

8. Which of the following iron carbon mixture, is the product of furnace cooling?
a) Coarse pearliite
b) Fine pearlite
c) Bainite
d) Martensite
View Answer

Answer: a
Explanation: Coarse pearlite is obtained when steel is slowly cooled in a furnace atmosphere, and this complete process is termed as annealing.

9. Which of the following iron carbon mixture, is the product of water cooling?
a) Coarse pearliite
b) Fine pearlite
c) Bainite
d) Martensite
View Answer

Answer: d
Explanation: The body centered tetragonal (BCT) martensite is formed upon quenching a steel. Usually the quenching mediums are water, oil and brine, etc.
advertisement

10. Which of the following iron carbon mixture, is the product of air cooling?
a) Coarse pearliite
b) Fine pearlite
c) Bainite
d) Martensite
View Answer

Answer: b
Explanation: Fine pearlite is obtained when steel is slowly cooled in air, and this complete process is termed as normalizing.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering for freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.