Manufacturing Engineering Questions & Answers – Geometry of Twist Drills-3

«
»

This set of Manufacturing Engineering Questions for campus interviews focuses on “Geometry of Twist Drills”.

1. Length measured along the axis between the dead centre and start of neck of a twist drill is known as
a) Body length
b) Flute length
c) Lip length
d) Overall length
View Answer

Answer: a
Explanation: Body length is the length measured along the axis between the dead centre and start of neck. Flute length is the length measured parallel to the axis between the dead centre and the point of termination of flute near the neck.
advertisement

2. Length measured parallel to the axis between the dead centre and the point of termination of flute near the neck is known as
a) Body length
b) Flute length
c) Lip length
d) Overall length
View Answer

Answer: b
Explanation: Flute length is the length measured parallel to the axis between the dead centre and the point of termination of flute near the neck. Body length is the length measured along the axis between the dead centre and start of neck.

3. In twist drill, distance measured between the chisel edge corner and the outer corner is known as
a) Body length
b) Flute length
c) Lip length
d) Overall length
View Answer

Answer: c
Explanation: Lip length is the length measured between the chisel edge corner and the outer corner. Body length is the length measured along the axis between the dead centre and start of a neck.
advertisement
advertisement

4. In twist drills, length measured along the axis between the dead centre and the extreme end of the tang is known as
a) Body length
b) Flute length
c) Lip length
d) Overall length
View Answer

Answer: d
Explanation: Overall length is the length measured along the axis between the dead centre and the extreme end of the tang. Body length is the length measured along the axis between the dead centre and start of neck.

5. Reduction in body diameter measured along the radius of twist drill is known as
a) Body length
b) Lead of helix
c) Depth of body clearance
d) Core taper
View Answer

Answer: c
Explanation: Depth of body clearance is a reduction in body diameter measured along radius of twist drill.
advertisement

6. Web taper is also known as
a) Body length
b) Lead of helix
c) Depth of body clearance
d) Core taper
View Answer

Answer: d
Explanation: Core taper is the increase in core thickness. Web taper is also known as core taper.

7. Measure of increase in web thickness or core thickness, starting from the minimum at the point end to the maximum at the shank end of twist drill
a) Body length
b) Lead of helix
c) Depth of body clearance
d) Core taper
View Answer

Answer: d
Explanation: Core taper or web taper is the measure of the increase in web thickness or core thickness, starting from the minimum at the point end to the maximum at the shank end of twist drill.
advertisement

8. Axial distance measured between two corresponding points on a flute in its one complete turn in twist drill is known as
a) Body length
b) Lead of helix
c) Depth of body clearance
d) Core taper
View Answer

Answer: b
Explanation: Lead helix is the axial distance measured between two corresponding points on a flute in its one complete turn in twist drill.

9. Rake angle of drill is also as
a) Taper angle
b) Friction angle
c) Helix angle
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Helix angle of drill is also known as rake angle. Lead helix is the axial distance measured between two corresponding points on a flute in its one complete turn in twist drill.
advertisement

10. Which of the following is correct about helix angle for right hand flute drill?
a) Positive
b) Negative
c) Zero
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Helix angle have positive value for right handed flute. Helix angle of drill is also known as rake angle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering for campus interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter