Manufacturing Engineering Questions & Answers – Electric Discharge Machining

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electric Discharge Machining”.

1. Which of the following machine uses non conventional machining technique for metal removal?
a) Grinding machine
b) Milling machine
c) Electric discharge machine
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Electronic discharge machine is a non conventional machining technique for metal removal.
advertisement

2. Which of the following material cannot be machined using electronic discharge machine?
a) Iron
b) Aluminum
c) Copper
d) Wood
View Answer

Answer: d
Explanation: Wood is a bad conductor of electricity and hence cannot be machined using electronic discharge machine.

3. Which of the following material can be machined using electronic discharge machine?
a) Iron
b) Rubber
c) Plastic
d) Wood
View Answer

Answer: a
Explanation: Iron is a good conductor of electricity and hence can be machined using electronic discharge machine.
advertisement
advertisement

4. Which of the following EDM machine is used for cutting shapes cut out of a flat sheet or plate of metal?
a) Wire EDM
b) Sinker EDM
c) Wire and Sinker EDM both
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Wire EDM used for cutting shapes cut out of flat sheet or plate of metal. It is an unconventional process of machining.

5. Which of the following EDM machine is used for die cast tooling?
a) Wire EDM
b) Sinker EDM
c) Wire and Sinker EDM both
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Sinker EDM is used for die cast tooling. It is an unconventional process of machining.
advertisement

6. Dielectric medium in EDM is used for
a) Flushing away the debris
b) To make the medium conducting
c) To decrease the material removal rate
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Dielectric in EDM is used for flushing away the debris generated during the process of machining, which may slow down the material removal rate if not removed instantly.

7. Material removal rate in EDM increases with
a) Increase in melting point of work piece
b) Increase in Current
c) Decrease in current
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: MRR is directly proportional to the current.
advertisement

8. Material removal rate in EDM increases with
a) Increase in melting point of work piece
b) Decrease in Current
c) Decrease in melting point of work piece
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: MRR is inversely proportional to a melting point of work piece.

9. For maximum power delivery using resistance capacitance relaxation circuit in EDM, discharge voltage should ___ % of the supply voltage?
a) 80
b) 23
c) 65
d) 72
View Answer

Answer: d
Explanation: Find optimum value using L-C circuits.
advertisement

10. In an EDM machine, metal removal rate is 1.937 cubic mm / min. If total amount of material to removed is 600 cubic mm. Time required in min will be
a) 100
b) 200
c) 309
d) 402
View Answer

Answer: c
Explanation: Time required= (Total material to be removed/material removal rate).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter