Basic Civil Engineering Questions and Answers – Market Forms and Uses of Steel

«
»

This set of Basic Civil Engineering Quiz focuses on “Market Forms and Uses of Steel”.

1. The carbon content of steel is:
a) Less than 0.15%
b) 2% – 4%
c) 0.08%
d) 0.002% – 2.1%
View Answer

Answer: d
Explanation: Cast iron contains 2-4% of carbon, wrought iron contains less than 0.15% of carbon and stainless steel contains maximum 0.08% carbon.
advertisement

2. When carbon contents less than 0.1%, steel is called:
a) Mild steel
b) Medium carbon steel
c) Dead steel
d) Hard steel
View Answer

Answer: c
Explanation: Mild steel contains carbon up to 0.25%. Medium carbon steel has 0.25%-0.7% carbon. Hard steel has 0.7-1.5%.

3. Very low carbon steel is used for:
a) Wires
b) Wire nails
c) Screw drivers
d) Rods
View Answer

Answer: b
Explanation: Since it has very low carbon contents, that is 0.05-0.1% it can be used for low strength works.
advertisement
advertisement

4. What property does steel impart to an R.C.C. structure?
a) Compression and tension
b) Tension
c) Shear
d) Compression
View Answer

Answer: a
Explanation: Concrete and steel are primarily used in R.C.C – reinforced cement concrete. Concrete is strong in compression and weak in tension. Steel is strong in both properties and hence provides strength to the structure.

5. Which of the below is not an ISI classified channel section?
a) ISLC
b) ISJC
c) ISHC
d) ISMC
View Answer

Answer: c
Explanation: ISLC stands for Indian Standards Light Channel. Similarly, there are Junior (J), Medium (M) and Special (S) Channels. There is no heavy (H) Channel.
advertisement

6. What is the full form of TMT bars?
a) Thermo Modified Treated
b) Thermo Mechanically Treated
c) Thermal Mechanic Twisted
d) Thermo Mechanically Twisted
View Answer

Answer: b
Explanation: TMT bars are produced by sudden quenching of red hot steel bars by spraying water. Hence it is called Thermo Mechanically Treated bar.

7. Corrugated sheets are also referred to as:
a) CS Sheets
b) CI Sheets
c) GC Sheets
d) GI Sheets
View Answer

Answer: d
Explanation: The corrugated sheets are galvanized to add a protective coating to the steel sheet. Hence, GI-Galvanized Iron sheet is another name for corrugated sheets.
advertisement

8. Flat iron bars are used generally for:
a) R.C.C
b) Grill work
c) Roofing
d) Truss
View Answer

Answer: b
Explanation: These are available in varying widths ranging from 10mm-400mm and thickness from 3mm-40mm. These are widely used in the construction of steel grill work for windows and gates.

9. Which of the below is not a disadvantage of using ribbed-torsteel bars?
a) High labour charge
b) Not easily identifiable
c) Weaker than plain round steel
d) Arc welding is not possible
View Answer

Answer: a
Explanation: These bars are produced from ribbed-torsteel which is a deformed high strength steel. These bars have projections (ribs) on their surface. The bending, fixing and handling of these bars are simplified and it results in less labour charge.
advertisement

10. Steel plates are rarely used for:
a) Connecting steel beams for extension
b) Serving as tension members in the truss
c) Forming built up sections of steel
d) Providing support in R.C.C structures
View Answer

Answer: d
Explanation: Steel bars and rods are used widely in R.C.C structures. Steel plates find application in structural steel works.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter