Articles Questions and Answers – Set 2

This set of English Grammar Exercises (MCQs) focuses on “Articles – Set 2”.

1. Choose the correct option.

In some sentences, the article is omitted.

a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In some cases, the article is omitted, such as before the name of substances and abstract nouns used in general sense or before plural countable nouns, proper nouns etc.

2. Identify the missing article in the given sentence.

We met her at _______ church.
advertisement
advertisement

a) A
b) An
c) The
d) Both an and the
View Answer

Answer: c
Explanation: The article “the” is used before nouns that refer to them as a definite place, building or object. In this case the word “church” is a definite noun and therefore, the article “the” should be placed before it.

3. Fill in the blanks with the missing article.

Pratap was elected _______ President of the college last year.

a) A
b) An
c) The
d) No article
View Answer

Answer: d
Explanation: In this sentence no article is used before the word “President”. This is because, articles should not be used before predicative nouns depicting a unique position, held at one time by one person only.

4. Choose the correct option.

This is ______ best book ever written.
advertisement

a) A
b) An
c) The
d) Both an and the
View Answer

Answer: c
Explanation: Before superlative forms, the adjective “the” is used. In this case the word “best” is a Superlative Degree adjective of comparison, therefore, the article “the” is used before it.

5. Fill in the blanks.

___________ sky looked beautiful today.
advertisement

a) A
b) An
c) The
d) Both an and the
View Answer

Answer: c
Explanation: Before names of things unique of their kind that are universal, the article “the” should be used. In this case, the word “sky” is a thing unique of its kind and therefore, the article “the” is used before it.

6. Identify the missing article.

The new foreign exchange student is ________ European.

a) A
b) An
c) The
d) No article
View Answer

Answer: a
Explanation: The word “European” in the given sound begins with the consonant sound “yu” even though its starting letter is a vowel. Therefore, the article “a” should be used before it.

7. Fill in the blanks with the missing article.

In the end ________ wamor in him was aroused.

a) A
b) An
c) The
d) No article
View Answer

Answer: c
Explanation: In this sentence the article “the” is used before the word “wamor” which means warlike/martial spirit, because, “the” is sometimes placed before a common noun to give it the meaning of an abstract noun.

8. Identify the missing article in the given sentence.

We went to visit ________ Andaman and Nicobar Islands.

a) A
b) An
c) The
d) No article
View Answer

Answer: c
Explanation: In the given sentence the article “the” is used because, before the noun “Andaman and Nicobar Islands” which denotes a group of islands, the article “the” should be used.

9. Fill in the blanks.

We’re going on a trip to ________ Netherlands.

a) A
b) An
c) The
d) No article
View Answer

Answer: c
Explanation: Before the noun “Netherlands”, the article “the” is used because, before the names of certain countries such as the Hague and the Ukraine, the article “the” should be used before them.

10. Choose the correct option.

She was ______ first woman racer.

a) A
b) An
c) The
d) No article
View Answer

Answer: c
Explanation: In the given sentence the article “the” is used before the word “first” which is an ordinal and therefore before ordinals the article “the” should be used.

11. Fill in the blanks with the missing article.

_________ article is used before a proper noun when it is qualified by an adjective or a defining adjectival clause.

a) Definite
b) Indefinite
c) Descriptive
d) Indicative
View Answer

Answer: a
Explanation: Considering an example: “The great Valmiki”, we see here that the article “the” which is a definite article is used before the adjective “great” which is followed by the proper noun “Valmiki”.

12. Identify the missing article.

_______ Nile is the longest river.

a) A
b) An
c) The
d) No article
View Answer

Answer: c
Explanation: In the given sentence, the word Nile is a unique proper noun and denotes a famous river. Therefore, the article “the” should be used before it.

13. Fill in the blanks.

Buy _______ egg from the grocery store.

a) A
b) An
c) The
d) No article
View Answer

Answer: b
Explanation: In the given sentence, the article “an” should be used before the word “egg” as it begins with a vowel.

14. Identify the missing article in the given sentence.

We booked a ticket to ________ United States of America.

a) A
b) An
c) The
d) No article
View Answer

Answer: c
Explanation: Before the names of few countries which include the words “United” or “Republic”, the article “the” should be used.

15. Choose the correct option.

She bought me ______ novel to read.

a) A
b) An
c) The
d) No article
View Answer

Answer: a
Explanation: In the given sentence the noun “novel” starts with a consonant and also has a consonant sound. Therefore, the article “a” should be used in this case.

To practice all topics of English Grammar, here is complete set of 5000+ Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.