Geotechnical Engineering Questions and Answers – IS Code Method for Computing Bearing Capacity

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “IS Code Method for Computing Bearing Capacity”.

1. IS code recommends a bearing capacity equation, which is similar to __________
a) Vesic
b) Meyerhof and Brinch Hansen
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: IS code (IS : 6403-1981) recommends a bearing capacity equation which is similar in nature to those given by Meyerhof and Brinch Hasen.
advertisement

2. According to IS code, there are __________ types of failures of soil support beneath the foundation.
a) 2
b) 4
c) 3
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: The code recognizes, depending upon the deformation associated with the load and the extent of development of failure surface, three types of failures of soil support beneath the foundations which are general, local and punching shear failure.

3. The bearing capacity equation for strip footing as given IS standard, can be modified on the basis of ___________
a) Shape of the footing
b) Type of soil
c) Bearing capacity
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The bearing equations applicable for strip footing shall be modified to take into account, the shape of the footings, and inclination of loading, depth of embankment and effect of water table.
advertisement
advertisement

4. The value of shape factor S c, S q and S γ for circular base is _________
a) 1.3, 1.2, 0.8
b) 1.3, 1.2, 0.6
c) 1.0, 1.0, 1.0
d) 1.2, 1.0 and 1.3
View Answer

Answer: b
Explanation: According to IS (6403 -1981) standards, the shape factor for circle base is 1.3, 1.2 and 0.6 for S c, S q and S γ respectively.

5. The depth factor can be applied to footing only when ___________
a) Back filling is compacted
b) Shape factors are not used
c) The base of the footing is circular
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The depth factor can be applied only the back filling is done with proper compaction.
advertisement

6. The effect of the water table is taken into account for bearing capacity in the form of ___________
a) Depth factor
b) Inclination factor
c) Correction factor
d) Shape factor
View Answer

Answer: c
Explanation: The effect of the water table is taken into account in the form of correction factor W’ applied to the wedge term.

7. If the water table is located at the depth D, then the value of W’ is taken as ___________
a) 1
b) 0.5
c) 2
d) 0
View Answer

Answer: b
Explanation: If the water table is located at the depth D or likely to rise at the base of the footing or above, then the value of W’ shall be taken as 0.5.
advertisement

8. For cohesion less soils, having c=0 Indian standard code recommends that the bearing capacity can be calculated based on __________
a) Relative density
b) Standard penetration resistance value
c) Static cone penetration
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: For cohesionless soils (c=0), Indian standard code recommends that the bearing capacity can be calculated i) based on relative density or ii) based on standard penetration resistance value, and iii) based on static cone penetration test.

9. The standard penetration resistance is determined at a number of selected points at intervals of __________
a) 80 cm
b) 75 cm
c) 100 cm
d) 10 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: Indian standard recommends that the standard penetration resistance is determined at a number of selected points at intervals of 75 cm in the vertical direction or change of strata if it takes place earlier.
advertisement

10. The ultimate bearing capacity for cohesive soil can be calculated using the equation __________
a) q nf = c Nc.sc
b) q nf = c Nc.sc.dc.ic
c) q nf = Nc.sc.dc
d) q nf = sc.dc.ic
View Answer

Answer: b
Explanation: The net ultimate bearing capacity after construction on fairly saturated homogeneous cohesive soils can be calculated from the expression:
q nf = c Nc.sc.dc.ic
where, Nc = 5.14.

11. The value of c in the equation, q nf = c Nc.sc.dc.ic used for finding bearing capacity of cohesive soil can be calculated by ___________
a) Unconfined compression strength test
b) Static cone penetration test
c) Relative density test
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The value of cohesion c can be obtained from unconfined compression strength test. Alternatively, cohesion c may be determined by static cone resistance q c using the empirical relation between q c and c.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter