Machine Tools Questions and Answers – Milling Cutters – 1

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Milling Cutters – 1”.

1. The cutting edges are spaced ______ on the circumference of the cutter.
a) equally
b) unequally
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The cutting edges are spaced equally on the circumference of the cutter so as to provide an identical surface. If they are not spaced equally, then we can’e get a smooth surface.

2. The milling cutters are revolving tools having ______ cutting edges.
a) only one
b) only two
c) only three
d) none of mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: It has one or several cutting edges depends upon its work.Different cutting edges are used for different purposes.

3. The cutting elements are called teeth.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: As per the definition of cutting elements, they can be termed as teeth which are used for the purpose of intermittent engagement.
advertisement
advertisement

4. The cutting elements intermittently engages ______
a) workpiece
b) remove material
c) both workpiece and remove material
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Both workpiece and removed material can intermittently engaged with the help of cutting elements through the principle of relative movements .

5. In milling cutters, intermittently engagement is done by individual motion of cutter.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: In milling cutters, intermittently engagement is done by relative motion of cutter and workpiece.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Milling cutters are broadly classified into______ types.
a) 1
b) 2
c) 3
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Milling cutters broadly classified into 2 types : arbor type and shank type.

7. Milling cutters may be made of ferrous cast alloys.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: Milling matters are generally not made of ferrous cast alloys. Milling cutters may be made of non-ferrous cast alloys.
advertisement

8. Milling cutters may be made of______
a) high speed steel
b) cemented tipped
c) super high speed steel
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Milling cutters may be made of all mentioned. These all can give great strength ti milling cutters that’s why they are used.

9. The cutters having a bore at center are mounted and keyed on a short shaft called_____
a) arbor
b) shank
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: It is the definition of arbor and arbor is one of the famous type of milling cutter.
advertisement

10. Arbor is connected with the milling machine spindle by_____
a) draw bolt
b) driving bolt
c) both draw bolt and driving bolt
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Arbor milling is very rapid and versatile in which arbor is connected by both draw bolt and driving bolt to perform fast.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.