Machine Tools Questions and Answers – Milling Cutters – 2

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Milling Cutters – 2”

1. Slab mill cutter is an example of ______ milling cutter.
a) arbor type
b) shank type
c) special type
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Slab mill is the milling which is mainly used for the purpose of rapid machining of large and broad surfaces.

2. End mill cutter is an example of shank type milling cutter.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: As per the classification of milling cutters. These cutters are used in applications such as tracer milling, profile milling and plunging

3. Plain milling cutter is an example of ______ milling cutter.
a) arbor type
b) shank type
c) special type
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: It is categorized under special type. Flat surfaces can be milled by this cutter. Apart from it it can perform other some simple milling operation.

advertisement
advertisement

4. Side milling cutter is an example of ______ milling cutter.
a) arbor type
b) shank type
c) special type
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: As per the classification of milling cutters. This cutter can handle deep and long open slots in a more comfortable manner, which increase the productivity.

5. Slitting saw cutter is an example of ______ milling cutter.
a) arbor type
b) shank type
c) special type
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: It is type of special purpose because it is not used for removing lots of material. It is used for the purpose of cutting a narrow slit into material.

6. Ball nose cutter is almost similar to slot drill.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Both are almost similar. There is only one difference that ends of ball nose cutters are hemispherical.

7. Carbide and ceramic tips are used in ________
a) slab mill
b) face mill
c) fly mill
d) none of mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Face mill is the cutter which uses multiple disposable carbide and ceramic tips. These are mounted on its cutter body .

advertisement

8. Form cutter is an example of arbor type milling cutter.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. As per the classification of milling cutters, form cutter is an example of special type milling cutter.

9. Fly cutters, which are made of a single body are replaceable with the face mills.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is the characteristic of fly cutter. They are made of a single body from which only one tool bit or two tool bits can be inserted.
advertisement

10. Slot drill consists of ______ flutes.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: This drill consists of 2 flutes. Slot drill is the drill which is able to drill straight down into the material.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.