Machine Tools Questions and Answers – Milling Indexing

«
»

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Milling Indexing”.

1. The indexing is the operation of dividing the periphery of a piece of work into any number of equal parts.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: It is the definition of indexing.It is generally used for milling machine but it has also some application in boring,grinders, drill presses etc.

2. The indexing operation can also be adapted for producing ______ headed bolts.
a) hexagonal
b) square
c) both hexagonal and square
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The indexing operation can also be adapted for producing hexagonal and square headed bolts. It is versatility of this method and that’s the reason why it is largely used.

3. In cutting spur gear, equal spacing of teeth on the gear blank can’t be performed by indexing.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation:In cutting spur gear, equal spacing of teeth on the gear blank can be performed by indexing.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Indexing is accomplished by using a special attachment known as__________
a) dividing head
b) index head
c) both dividing head and index head
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Indexing head is also known as dividing head and this driving head is also known as indexing head.

5. The dividing heads are of ____ types.
a) 1
b) 2
c) 3
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The dividing heads are of 3 types: universal driving head, optical driving head and plain driving head.

6. Which of the following is not the type of dividing heads?
a) plain dividing head
b) universal dividing head
c) optical dividing head
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All plain driving head, universal driving head and optical driving head are the types of dividing heads.

7. Which of the following dividing head is also known as simple dividing head?
a) plain dividing head
b) universal dividing head
c) optical dividing head
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Plain dividing head is also known as simple dividing head. It performs simple not too complicated tasks.
advertisement

8. Which of the following is the most common type of indexing arrangement used in workshops?
a) plain dividing head
b) universal dividing head
c) optical dividing head
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: As per the application of universal dividing head. It is very versatile and can perform various operation that’s why it is used in industry.

9. Universal index head can be used to execute all form of indexing.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is the advantage of this head. Due to its versatility it can perform the tasks of other indexing methods and can execute all form of indexing.
advertisement

10. Which of the following is the important part of universal head?
a) worm
b) index plate
c) sector arm
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Worm, sector arm, index plate, sector arch,sector ram, crank, taper hole, spindle etc. are the main parts of universal head .

11. Which of the following has single start threads in universal dividing head?
a) worm
b) index plate
c) sector arm
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: As per the construction of universal dividing head, worm has single start threads. It has to allow the spindle to pass through it during the rotation of spindle.

12. In universal dividing head, the worm wheel has 40 teeth.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: As per the construction of worm wheel, worm wheel has 40 teeth for the better function. Taper hole spindle passes through it.

13. The crank is used to rotate the spindle of the dividing head in universal dividing head.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Crank is used for this purpose. It is the main function of the head. Spindle is passed through the worm and worm wheel arrangement.

14. Rotation of spindle is done through _______ arrangement in universal dividing head.
a) worm
b) worm wheel
c) both worm and worm wheel
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Worm and worm wheel arrangement are used for the rotation of spindle but the rotation of spindle starts because of crank arrangement.

15. By linking the worm and worm gear driving mechanism of the attachment with the leadscrew of the table, continuous ______ motion can be imparted to the workpiece.
a) rotary
b) transverse
c) reciprocating
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: As per working of universal dividing head, continuous rotary motion can be imparted to workpiece for the purpose of helical milling.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.