Mechanical Operations Questions and Answers – Open and Closed Circuit Grinding

«
»

This set of Mechanical Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Open and Closed Circuit Grinding”.

1. As consolidation occurs, the rate _____
a) Increases
b) Decreases
c) Remains same
d) Has no change
View Answer

Answer: b
Explanation: As consolidation occurs, the rate falls off because the resistance to the flow of liquid progressively increases.
advertisement

2. The porosity of the particle is ______ at the bottom.
a) Greatest
b) Smallest
c) Broader
d) Same
View Answer

Answer: b
Explanation: The porosity of the sediments is smallest at the bottom because of the compressive force due to the weight of particles.

3. Find the rate of sedimentation, if height of sludge and final height are 5.50 m and 2 m, assume the constant b to be 2?
a) 7
b) 5.5
c) 3.5
d) 2
View Answer

Answer: a
Explanation: As rate is given by b (H-HF) = 2 (5.5-2) = 3*3.5 = 7 kg2m/s.

4. The shape of vessel has ___ effect on rate of sedimentation.
a) Devastating
b) Vast
c) Little
d) Most
View Answer

Answer: c
Explanation: Provided that the walls of the vessel are vertical and cross sectional area does not vary with the depth, the shape has little effect on the rate.

5. The behavior of concentrated suspensions was analyzed by _____
a) Kynch
b) Newton
c) Einstein
d) Duckworth
View Answer

Answer: a
Explanation: Behavior of concentrated suspensions during sedimentation was analyzed by Kynch, largely using considerations of continuity.
advertisement

6. As the concentration approaches the limiting value, sedimentation velocity tends _______
a) Unity
b) Zero
c) Infinity
d) Finalized
View Answer

Answer: b
Explanation: The sedimentation velocity tends to zero as the concentration approaches a limiting value corresponding to that of the sedimentation.

7. Kynch showed that the settling rate and concentration of that zone limits the capacity.
a) True
b) Fasle
View Answer

Answer: a
Explanation: His method was based on the mathematical analysis of the batch settling, which showed that the settling rate and concentration of that zone limits the capacity.

8. What does the below equation represent?
mechanical-operations-questions-answers-open-closed-circuit-grinding-q8

a) Visual velocity
b) Final velocity
c) Upward velocity
d) Lower velocity
View Answer

Answer: c
Explanation: The rate of upward propagation of such zone is constant and is the function of solids concentration i.e. C and v is the settling velocity.
advertisement

9. What does the below equation represent?

mechanical-operations-questions-answers-open-closed-circuit-grinding-q9
a) Tangent to settling velocity
b) Angle of nip
c) Angle of settling
d) Sedimentation line
View Answer

Answer: a
Explanation: The value of settling velocity VL is the slope of the tangent to the curve, this tangent intersects the vertical axis at Z=Z1.

10. If slope (m) = – tan Ө, therefore
a) VL = 0
b) VL = ZL
c) VL = – tan Ө
d) VL = – tan α
View Answer

Answer: d
Explanation: We know that ZI – ZL = – Өi tan Ө, hence VL can be equal to – tan α.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Operations.

advertisement

To practice all areas of Mechanical Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn