Machine Tools Questions and Answers – Lathe : Apron

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Apron”.

1. Which of the following contains friction clutches?
a) saddle
b) cross slide
c) swivel base
d) apron
View Answer

Answer: d
Explanation: Apron includes friction clutches. Friction clutches are there in apron for the purpose of automatic feeding.

2. The layout of the_____ includes an interlocking device.
a) saddle
b) cross slide
c) apron
d) swivel base
View Answer

Answer: c
Explanation: The layout of the apron includes an interlocking tool which prevents or stops the simultaneous engagement of feed shaft and the lead screw.

3. The apron hand wheel can be turned to move carriage back and forth longitudinally with the help of hand. The complementary motion to this is obtained by______ handle.
a) longitudinal feed
b) cross feed
c) angular feed
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The complementary motion to this is obtained by the cross feed handle which moves the cross slide and forth across the saddle.
advertisement
advertisement

4. In apron, which type of feed is used to operate the carriage?
a) hand feed
b) power feed
c) hand feed and power feed both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Both type of feed is used to operate the carriage. Although hand feed takes more time and gives less accuracy while power feed takes less time and gives more accuracy.

5. In which position, the section lever can be kept?
a) up and down
b) up, down and neutral
c) only neutral
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The section lever can be kept in all above mentioned positions to handle the feed. This apron is a part of lathe hangs over the front of the feed.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. With the help of how many half nuts, apron provide power feed to the carriage at the time of thread cutting?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally 2 half nuts are used for this purpose. In addition, there is a split nut which engages when required with the lead screw, when cutting either internal or external thread.

7. In Apron, power is transmitted from spindle to_____
a) lead screw
b) feed rod
c) lead screw and feed rod both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Power is transmitted to both lead screw and feed rod from spindle. The layout of this apron includes an interlocking device which prevents the simultaneous engagement of the feed shaft and the lead screw.
advertisement

8. Which of the following mechanism is used for the purpose of power transmission from the spindle?
a) spindle gear arrangement
b) tumbler gear arrangement
c) spindle gear arrangement and tumbler gear arrangement both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: These both gear arrangements are used for the purpose of power transmission. In addition to this, there is hand wheel in apron which can be turned to move carriage back and forth longitudinally by hand for manual power.

9. A worm is fixed on the lead screw.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. A warm is fixed on the feed rod with the help of the sliding key.
advertisement

10. Which of the following is suspended from the saddle?
a) apron
b) gear box
c) tool post
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Apron is fastened to the spindle and hangs over the front of the bed. It is the part of carriage.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.