Machine Tools Questions and Answers – Lathe : Feed Mechanism

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Lathe : Feed Mechanism”.

1. Which type of feeding does feed mechanism enables?
a) automatic
b) manual
c) automatic and manual both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Feed mechanism enables automatic feed. It enables feeding for the tool longitudinal and traversely whenever needed.

2. Which of the following indicates the benefit of automatic feeding?
a) the finish on the work will be better
b) the feeding of the tool will be at a nonuniform continuous rate
c) accuracy will be more
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All sentences are true except the one which says that the feeding of the tool will be at a nonuniform continuous rate. Actually, the feeding of the tool will be at a uniform continuous rate.

3. Automatic feed requires more time to finish the work.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Manual feed requires more time for finishing the work. Automatic feed requires less time to finish the work.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is the part of feed mechanism?
a) spindle gear
b) tumbler gear unit
c) apron mechanism
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All are the parts of feed mechanism. Apart from spindle gear, tumbler gear unit and apron mechanism, there are some other parts like fixed stud gear, change gear unit, quick change gear box and so on.

5. Feed mechanism requires manual labor.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is work. Feed mechanism removes the need of manual labor. It works automatically.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The feed of a cutting tool in a lathe work is the distance the tool advances for each revolution.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is the definition of the feed. This feed is also expressed in mm/revolution. In british system, it is expressed in inch per revolution.

7. What happen if feed increases?
a) cutting time increases
b) cutting time decreases
c) no effect on cutting time
d) none of the mentioned.
View Answer

Answer: b
Explanation: Increased feed always reduces the cutting time. As the feed is increased, the speed of the cutting is increased and as the speed of the cutting is increased, its time will definitely decreased.
advertisement

8. Increased feed_____
a) increases tool’s life
b) decreases tool’s life
c) no effect on tool’s life
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Increased feed greatly reduces the tool life. As the feed is increased, its speed will also increased. So forces acting on the tool will be more stronger, more powerful. Hence, it reduces the tool’s life.

9. Which of the following is not the part of the feed mechanism?
a) fixed stud gear
b) quick change gear box
c) feed shaft
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These all are the parts of the feed mechanism. Due to these all parts, it works more accurately and give the more-better surface finish.
advertisement

10. The feed mechanism enables feed for the tool______ whenever needed.
a) longitudinally
b) traversely
c) longitudinal and traversely both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The proportionate tool movement for each revolution of the work is achieved through all units of the feed mechanism.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.