Machine Tools Questions and Answers – Lathe : Bed

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Lathe : Bed”.

1. Which of the following is the base of the lathe machine?
a) bed
b) tailstock
c) headstock
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Bed is the base of the lathe machine. This provides the necessary working height for the lathe.

2. Which of the following is fitted on the bed?
a) headstock
b) tailstock
c) headstock and tailstock both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: These both are fitted on the bed as per the definition. This is the structure on which the entire lathe parts are situated.

3. The bed generally rest on copper structure.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Actually, the bed generally rest on cast iron or welded structure.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not the part of the bed?
a) vee slide
b) tailstock
c) carriage
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All are the part of the bed. Tailstock is a sliding unit on the bed-ways of the lathe bed. Carriage is the part of the lathe which slides over the bed-ways.

5. Which of the following provides foundation for the whole machine?
a) tailstock
b) bed
c) headstock
d) carriage
View Answer

Answer: b
Explanation: As per the definition of the bed. It is the base of lathe which provides needed height as well as foundation for whole machine.

6. Small lathes have a sliding bed.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Generally, small lathes don’t need a sliding bed. Very large lathes have a sliding bed.

7. There are some beds, which hold a gap closer to the headstock.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: It can be easily seen from the definition of the bed. The headstock is a fixed unit of the lathe on the left hand side of the lathe bed.
advertisement

8. Which type of bed design offers more rigidity and thermal stability?
a) true slant bed
b) flatbed
c) conventional bed
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: True slant bed provides more rigidity and thermal stability as compare to others. It is very necessary for chips to fall to the chip plan. Slant bed do this job better than flat bed and conventional bed.

9. In which slant angles, the slant bed design is offered?
a) 30 and 60
b) 60 & 45
c) 30, 60 and 45
d) 30 and 45
View Answer

Answer: c
Explanation: Mainly this bed design is offered in 30 and 45 slant angles, but sometimes slant bed of 60 degree type is also offered.
advertisement

10. In which type of bed, length of guide rail is bounded to the
deepness of the casting?
a) true slant bed
b) flat bed
c) conventional bed
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: It can be easily seen from the definition of the flat bed. The guide way is the surface of the bed in contact with the sliding units of lathe.

11. There are some beds, which hold a gap closer to the headstock.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: The gap is there so that it can permit bigger diameters to be tuned.

12. Which of the following is the part of bed?
a) vee slide
b) machine ways
c) headstock
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All are the parts of the bed. This bed and its parts generally assigned iron casting.

13. In which type of bed, a heavy machine along with a smaller
footprint achieved?
a) true slant bed
b) flat bed
c) conventional bed
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: This is the advantage of true slant bed. It take up less space, everything is rotated about the centerline which is slightly away from the operator which is capable of putting the spindle closer to get parts in and out.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.