Machine Tools Questions and Answers – Lathe : All Gear Drive

«
»

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “All Gear Drive”.

1. It is a box section having a top cover. For which of the
following part of lathe, above sentence is true?
a) cone pulley drive
b) all gear drive
c) carriage
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The mentioned sentence is true for all gear drive as per the definition of it. The headstock having all gear drive is known as all-geared headstock.
advertisement

2. The top cover of all gear drive is_____
a) removable
b) non-removable
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The top cover of all gear drive is removable if needed. All gear drive is like a box section of lathe.

3. All gear drive is equipped with_____
a) clutches
b) a brake
c) clutches and a brake both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: All gear drive is equipped with these both clutches and a bark. Clutch is a device which is used to connect and disconnect an engine and power transmission.

4. All gear drive has external webs.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. All gear drive has internal webs for shaft bearing and some other purposes.

5. Output shaft is connected by means of V belts to the main motor.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Actually, input shaft is connected by means of V belts to the main motor.
advertisement

6. Sliding gears may be mounted on_____ intermediate shafts.
a) only one
b) only two
c) two or more than two
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: There may be two or more intermediate shafts on which sliding gears are mounted. It has an input shaft which is connected by means of V belts to the main motor.

7.The main spindle is the first driven shaft in the headstock assembly.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. The main spindle is the last driven shaft in the headstock assembly.

8. Which of the following operates the forks of the sliding gears?
a) lever
b) spindle
c) clutch
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The lever operates the forks of the sliding gears. This levers are situated outside in the front of the headstock assembly.

9. The nose of the spindle is outside the headstock casting.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is true. These nose is designed to accommodate the work holding devices.

10. What is the purpose of having webs in all gear drive?
a) for stiffening
b) for taking shaft bearings
c) for stiffening and taking shaft bearing both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The webs are used for these both purposes:for taking shaft bearings and for stiffening. This gear drive also has shaft equipped with clutches and a brake.
advertisement

11. Which of the following is not true regarding the all gear drive?
a) the headstock having all gear drive is known as all geared headstock
b) the nose of the spindle is designed to accommodate the work holding devices
c) the nose of the spindle is inside the headstock casting
d) tone of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: All the mentioned sentences are true except the one which says that the nose of the spindle is inside the headstock casting. Actually, the nose of the spindle is outside the headstock casting.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn