Machine Kinematics Questions and Answers – Systems of Gear Teeth

This set of Machine Kinematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Systems of Gear Teeth”.

1. The face of the tooth is the
a) surface of the top of tooth
b) surface of tooth above the pitch surface
c) width of tooth below the pitch surface
d) width of tooth measured along the pitch circle
View Answer

Answer: b
Explanation: Face of tooth is the surface of the gear tooth above the pitch surface.
Flank of tooth is the surface of the gear tooth below the pitch surface.

2. The flank of the tooth is the surface of the tooth _____________ the pitch surface.
a) above
b) below
c) on
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Face of tooth is the surface of the gear tooth above the pitch surface.
Flank of tooth is the surface of the gear tooth below the pitch surface.

3. The ratio of the number of teeth to the pitch circle diameter in millimeters, is called
a) circular pitch
b) diametral pitch
c) module
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Diametral pitch is the ratio of number of teeth to the pitch circle diameter in millimetres.
Circular pitch is the distance measured on the circumference of the pitch circle from a point of one tooth to the corresponding point on the next tooth.
advertisement
advertisement

4. The ratio of the pitch circle diameter in millimeters to the number of teeth, is called circular pitch.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Diametral pitch is the ratio of number of teeth to the pitch circle diameter in millimetres.
Circular pitch is the distance measured on the circumference of the pitch circle from a point of one tooth to the corresponding point on the next tooth.

5. The product of the diametral pitch and circular pitch is equal to
a) 1
b) 1/п
c) п
d) 2п
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. The product of the diametral pitch and module is equal to one.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. The module is the reciprocal of diametral pitch.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Diametral pitch is the ratio of number of teeth to the pitch circle diameter in millimetres.
Module is the ratio of the pitch circle diameter in millimeters to the number of teeth.
advertisement

8. The dedendum circle diameter is equal to
a) pitch circle dia. x cosɸ
b) addendum circle dia. x cosɸ
c) clearance circle dia. x cosɸ
d) pitch circle dia. x sinɸ
View Answer

Answer: a
Explanation: It is the circle drawn through the bottom of the teeth. It is also called root circle.
Root circle diameter = Pitch circle diameter × cos φ, where φ is the pressure angle.

9. The contact ratio is the ratio of
a) length of pair of contact to the circular pitch
b) length of arc of contact to the circular pitch
c) length of arc of approach to the circular pitch
d) length of arc of recess to the circular pitch
View Answer

Answer: b
Explanation: The ratio of the length of arc of contact to the circular pitch is known as contact ratio i.e. number of pairs of teeth in contact.
advertisement

10. According to law of gearing, the common normal at the point of contact between a pair of teeth must always pass through the pitch point.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Kinematics.
To practice all areas of Machine Kinematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.