Casting Questions and Answers – Functions of Gating Systems

«
»

This set of Casting Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on “Functions of Gating Systems”.

1. For the functioning of the gating system, which of the following factors need not be controlled?
a) Type of sprue
b) Size of runner
c) Temperature of molten metal
d) Type of riser
View Answer

Answer: d
Explanation: For the most proper functioning of the gating system, all the above factors should be taken into considerations, but not the type of riser.
advertisement

2. Sprues up to what diameters are round in section?
a) 10mm
b) 20mm
c) 30mm
d) 40mm
View Answer

Answer: b
Explanation: Sprues up to a diameter of 20mm cross section are round in shape. Sprues required with a larger cross section are known to be rectangular in shape.

3. What prevents the liquid metal from entering the gate?
a) Gate basin
b) Sprue
c) Runner
d) Riser
View Answer

Answer: a
Explanation: A gate basin plays a very vital role in stopping the liquid metal flow. A gate basin does not allow the turbulently flowing liquid metal to enter the gate.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. When would dross and slag tend to float on the metal surface?
a) When pouring basins are doubled
b) When pouring basins are made large
c) When pouring basins are made small
d) When pouring basins are removed
View Answer

Answer: b
Explanation: The metal could be stopped from entering the sprue, and would cause the dross and slag to float on the metal surface, when the pouring basins are made large.

5. Which of the following helps connecting runner and the mold cavity?
a) Sprue
b) Riser
c) Gate
d) Pouring cup
View Answer

Answer: c
Explanation: One or more than one gates can be employed in the apparatus, as these gates are the links connecting the runner and the mold cavity.
advertisement

6. Which of the following is not a type of a gate?
a) Top gate
b) Bottom gate
c) Parting gate
d) Middle gate
View Answer

Answer: d
Explanation: Among the given types, middle gate is not a type of gate. Gates are classified into top, bottom and side gate only.

7. Which of the following gate is also called as ‘drop gate’?
a) Top gate
b) Bottom gate
c) Parting gate
d) Middle gate
View Answer

Answer: a
Explanation: Top gate is also known by the name of drop gate. This is because the molten metal simply gets dropped down through this gate on the sand beneath.
advertisement

8. Which of the following gates is used for making stove plate castings?
a) Edge gate
b) Wedge gate
c) Ring gate
d) Finger gate
View Answer

Answer: b
Explanation: Among the following, edge gate, ring gate and finger gate, are not used for the making of stove plate castings. A wedge gate is used when a stove plate casting has to be made.

9. Which of the following gates is not favourble for non ferrous castings?
a) Top gate
b) Bottom gate
c) Parting gate
d) Middle gate
View Answer

Answer: a
Explanation: When a non ferrous casting is made to drop from the top gate, there is a tendency of it to form dross. Hence, top gates are not favourable for non ferrous castings.
advertisement

10. Ring gates retain slag.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Ring gates hinder the fall of liquid with a core. These ring gates are observed to retain slag.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting.

To practice all areas of Casting for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.