Mechanical Metallurgy Questions and Answers – Sheet-Metal Forming – Shearing and Blanking

«
»

This set of Mechanical Metallurgy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Sheet-Metal Forming – Shearing and Blanking”.

1. The larger the periphery (circumference) of the bull block, the ___________ will be the wire drawing speed.
a) smaller
b) larger
c) does not depends on the circumference
d) depends on the direction of rotation
View Answer

Answer: b
Explanation: If larger the circumference of the bull block, larger will be the amount of wire that can be coiled on the surface in a single rotation, hence larger will be the speed of wire drawing.
advertisement

2. The patenting heat treatment is given to every batch and every kind of wire.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The patenting heat treatment is given only to low carbon steel wire to provide strength and ductility. In this process, it is heated above subcritical temperature and quenched in the molten lead bath.

3. Which of the following is not a tube drawing method?
a) Sinking
b) Plugging
c) Mandrel
d) Dome
View Answer

Answer: d
Explanation: The sinking, plugging and mandrel are methods to make a tube or seamless tube, whereas the dome is the conical cup generally used in stretch forming, for making semi-circular cone-shaped objects.

4. For the reduction pass around one percent, the longitudinal residual stress on the surface of rod is ___________ and _________ at axis.
a) compressive, tensile
b) tensile, compressive
c) tensile, tensile
d) compressive, compressive
View Answer

Answer: a
Explanation: For a meagre reduction in the cross-sectional area of the rod, the residual stress is compressive at the surface, while tensile in the center of the rod.

5. For the reduction pass around one percent, the radial residual stress on the surface of rod is ___________ and _________ at axis.
a) compressive, tensile
b) tensile, compressive
c) zero, tensile
d) tensile, zero
View Answer

Answer: c
Explanation: The radial residual stress for a small reduction, residual stress is tensile at the axis and generally drops to zero when it reaches to the surface.
advertisement

6. For the reduction pass around one percent, the circumferential residual stress on the surface of rod is ___________ and _________ at axis.
a) compressive, tensile
b) tensile, compressive
c) zero, tensile
d) compressive, compressive
View Answer

Answer: a
Explanation: The circumferential residual stress follows the same pattern as the longitudinal residual stress. The residual stress is compressive in nature at the surface, while tensile in the center of the rod.

7. For the significant reduction in the rod diameter or the commercial application reduction, the nature of longitudinal stress on the surface is __________ and _________ in the center axis.
a) compressive, tensile
b) tensile, compressive
c) zero, tensile
d) compressive, compressive
View Answer

Answer: b
Explanation: On large reduction in the cross-sectional area of rod, the nature of residual stress becomes completely opposite to what it is followed in small reduction. The kind of force is tensile on the surface and compressive in centre.

8. For the large reduction in the rod diameter or the commercial application reduction, the nature of radial stress on the surface is __________ and _________ in the center axis.
a) compressive, tensile
b) tensile, compressive
c) zero, tensile
d) zero, compressive
View Answer

Answer: d
Explanation: In case of the large reduction in the area, the nature of force in the center is compressive whereas the residual stress drops to zero as it reaches to the surface.

9. For the large reduction in the rod diameter or the commercial application reduction, the nature of circumferential stress on the surface is __________ and _________ in the center axis.
a) compressive, tensile
b) tensile, compressive
c) zero, tensile
d) compressive, compressive
View Answer

Answer: b
Explanation: The circumferential residual stress follows the same path as the longitudinal residual stress, the stress in tensile on the surface and compressive in centre axis.
advertisement

10. In which of the following process, the thickness of the metal undergoing deforming remains same?
a) Forging
b) Rolling
c) Stamping
d) Sheet forming
View Answer

Answer: d
Explanation: In sheet metal forming, only shear force is applied to bend the sheets. The reduction in thickness does not take place because it can cause wrinkling and waviness of parts.

11. Which of the following parameter should be low to get the best result in sheet metal formed part?
a) Thickness/surface area
b) Surface area/thickness
c) Length/width
d) Width/length
View Answer

Answer: a
Explanation: The best result is obtained, and the process of sheet metal forming will be easiest if the surface area of sheet to be drawn is high, and thickness is low.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Metallurgy.

To practice all areas of Mechanical Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn