Electromagnetic Theory Questions and Answers – Magnetization

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Magnetization”.

1. Find the Lorentz force due to a conductor of length 2m carrying a current of 1.5A and magnetic flux density of 12 units.
a) 24
b) 36
c) 32
d) 45
View Answer

Answer: b
Explanation: The Lorentz is given by the product of the current, differential length and the magnetic flux density. Put B = 12, I = 1.5 and L = 2, thus we get F = BIL = 12 x 1.5 x 2 = 36 units.
advertisement

2. Calculate the flux density due to a circular conductor of radius 100nm and current 5A in air.
a) 10
b) 100
c) 0.1
d) 1
View Answer

Answer: a
Explanation: The field intensity of this conductor is I/2πR and since B = μH, the flux density will be B = μI/2πR. Put I = 5 and R = 100 x 10-9, thus we get B = 4π x 10-7x 5/(2π x 100 x 10-9) = 10 units.

3. The torque expression of a current carrying conductor is
a) T = BIA cos θ
b) T = BA cos θ
c) T = BIA sin θ
d) T = BA sin θ
View Answer

Answer: c
Explanation: The torque is given by the product of the flux density, magnetic moment IA and the sine angle of the conductor held by the field. This gives T = BIA sin θ.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Find the current in a dipole with a moment of 16 units and area of 9 units.
a) 1.78
b) 2.78
c) 1.87
d) 2.34
View Answer

Answer: a
Explanation: The dipole moment is given by M = IA. To get I, put M = 16 and A = 9, we get I = M/A = 16/9 = 1.78 units.

5. The expression for magnetization is given by(I-current, A-area, V-volume)
a) M = IAV
b) M = IA/V
c) M = V/IA
d) M = 1/IAV
View Answer

Answer: b
Explanation: The magnetization is defined as the magnetic moment per unit volume and the magnetic moment is IA. Thus M = IA/V is the expression.
advertisement

6. Find the permeability of a medium whose susceptibility is 100.
a) -100
b) 99
c) -99
d) 101
View Answer

Answer: d
Explanation: The susceptibility is given by χm = μr-1. To get permeability, μr = χm + 1 = 100 + 1 = 101 units.

7. Calculate the magnetization of a material with susceptibility of 50 and field intensity of 0.25 units.
a) 12.5
b) 25
c) 75
d) 37.5
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnetization is the product of the susceptibility and the field intensity given by M = χmH. Put χm = 50 and H = 0.25, then M = 50 x 0.25 = 12.5 units.
advertisement

8. Very small and positive susceptibility is found in
a) Ferromagnetic
b) Diamagnetic
c) Paramagnetic
d) Antiferromagnetic
View Answer

Answer: c
Explanation: Paramagnetic materials are characterized by a small and positive susceptibility. The susceptibility and the temperature are directly related.

9. Which of the following materials is ferrimagnetic?
a) Fe
b) Sn
c) Fe2O3
d) FeCl
View Answer

Answer: c
Explanation: Fe is iron and a ferromagnetic material. Sn and FeCl are not magnetic materials. The oxides of iron like ferric oxide Fe2O3 is said to be a ferrimagnetic material.
advertisement

10. Identify the diamagnetic material.
a) Silicon
b) Germanium
c) Silver
d) Cobalt
View Answer

Answer: b
Explanation: The diamagnetic materials are characterised by very small or negative susceptibility. Also the susceptibility is independent of the temperature. The material having these properties is germanium from the given options. Metals like gold and atoms with closed shells are also diamagnetic.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.